Zdravie

Muži s rakovinou prsníka sú liečení ako ženy

"Možno sa neobjavuje tak často, no aj mužov postihuje rakovina prsníka. V biológii choroby sú však u oboch pohlaví rozdiely."

Zuzana Lobotková, 1. apríla 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Nie je to len ženská diagnóza. Rakovina prsníka ročne postihuje tisíce mužov. Až doteraz lekári predpokladali, že biológia ochorenia je rovnaká, a že aj liečba by mala byť nastavená rovnako. Dôkladnejší výskum však odhalil významné rozdiely.

Treba upraviť liečbu?


Odborníci analyzovali 1500 pacientov s rakovinou prsníka a našli kľúčové rozdiely medzi ich nádormi a tými, ktoré postihujú ženy. Tento objav znamená, že až doteraz nemuseli byť muži ošetrovaní a liečení tým najlepším spôsobom. V podstate boli roky znevýhodnení nedostatkom výskumu ochorenia.

Tento projekt, vedený v Erasmus Medical Centre v Rotterdame, odhalil, že mužská forma rakoviny prsníka má rôzne spojivové tkanivo, obsahuje rôzne bunky a imunitný systém na ňu vplýva inak. Vedúci výskumu doktor Carolien van Deurzen povedal, že výsledky by mohli viesť k lepším možnostiam liečby.

Mužskí pacienti sú zvyčajne diagnostikovaní neskôr, až keď sú ich nádory vyspelejšie, čo znamená, že je u nich vyššia pravdepodobnosť úmrtia na túto chorobu. Muži sú aj menej informovaní o rizikách. Je teda len dobre, že vedci plánujú využiť tento objav ako súčasť klinických štúdií o tom, ako sa dá liečba zamerať práve na mužských pacientov.

Doktor van Deurzen povedal: „Bude to možné iba s celosvetovou spoluprácou, ale je tiež dôležité, aby sa mužskí pacienti s rakovinou prsníka podieľali na štúdiách, práve pre vzácnosť ochorenia. Kedysi boli muži z rizika tejto choroby úplne vylúčení, a to bez akéhokoľvek vedeckého zdôvodnenia.“


Rakovina prsníka


Rakovina prsníka môže zahŕňať tieto príznaky:

- zmena veľkosti alebo tvaru prsníka
- zmena oproti bežnému pocitu z prsného tkaniva
- začervenanie alebo vyrážky na koži alebo okolo bradaviek
- zmena textúry kože ako zvraštenie
- výtok z bradaviek
- opuch v podpazuší alebo okolo kľúčnej kosti
- konštantná bolesť v hrudi alebo podpazuší

Čo robiť, keď spozorujete takéto zmeny alebo príznaky? Niektoré zmeny sa prejavujú aj pre benígny (nerakovinový) stav prsníka. Treba však navštíviť lekára, aby túto domnienku potvrdil. Obvodný lekár vás môže odkázať na odborníka. Okrem toho netreba ignorovať náhly úbytok hmotnosti bez zmeny stravy, krv v stolici alebo v moči, vykašliavanie krvi, hrčky v prsníkoch, semenníkoch, na krku alebo v podpazuší, či nevysvetliteľné bolesti.

Zdroj: Telegraph

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže byť arašidové maslo kľúčom k boju proti obezite?
Tajomstvo pozitívneho vývoja dieťaťa? Zdravý úsmev
Vnútorné hodiny neoklamete: Pozor na šoférovanie pri zmene času
Prejavy Alzheimerovej choroby sa často pripisujú starnutiu

Komentáre