Zdravie

Môže byť arašidové maslo kľúčom k boju proti obezite?

"Arašidové maslo niektorým ľuďom chutí, iným zas nie. Niektorí si dokonca myslia, že je nezdravé a priberá sa z neho. Opak je však pravdou."

Zuzana Lobotková, 21. marca 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Deti, ktoré jedia arašidové maslo každý deň, majú nižšie riziko nadváhy alebo obezity. Okrem toho mladí ľudia, ktorí sa držali harmonogramu stravy aj v dávkovaní arašidového masla, si znížili index telesnej hmotnosti – čo je prostriedok merania obezity.

Dopriať si olovrant s dávkou arašidového masla trikrát až štyrikrát týždenne deti odpúta od iných, menej zdravých alternatív. Výskumníci monitorovali skupinu detí stredného školského veku, s vysokým rizikom nadváhy alebo obezity. Uznali, že olovrant je bežnejší v priebehu dospievania a že nezdravé stravovacie návyky môžu viesť k nadváhe.

To platí najmä, ak deti nemajú prístup k ďalšiemu jedlu počas školského dňa. Deti často vynechajú hlavnejšie jedlo. Po príchode zo školy si sadnú pred televíziu a jedia, a jedia. Pretože v škole sa nenajedli.

V tejto štúdii teda tri alebo štyrikrát týždenne ponúkli deťom na olovrant arašidovú pochúťku, a to po dobu 12 týždňov. Polovica z nich si vzala arašidové pochúťky a druhá polovica si zobrala arašidové maslo na olovrant len raz týždenne. Odborníci arašidy vybrali, pretože orechy sú plné živín, ktoré podporujú pocit nasýtenia.

Na konci 12-týždňového pokusu mali deti ďalších 12 týždňov, kedy si zachovali stravovacie návyky. Po tomto období mali tí, ktorí jedli arašidové maslo častejšie, preukázateľne nižšie BMI v porovnaní s tými, ktorí ho jedli len raz týždenne. Boj proti obezite potrebuje kreatívne riešenia, ktoré pomáhajú ľuďom zvládať ich hmotnosť, chuť k jedlu a hlad tým, že ponúka spoločensky prijateľný výber potravín. Vyskúšate napríklad spomínané arašidové maslo?
Zdroj: Dailymail" target="_blank">Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha
Pocit šťastia vás môže zabiť
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Obyvatelia 34 krajín sveta trpia nedostatkom potravín, tvrdí OSN

Komentáre