Zdravie

Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií

"Alergie dokážu riadne znepríjemniť život. Napríklad pri tých potravinových musíte na deti neustále dávať pozor, aby nezjedli problematickú potravinu. Kiežby sa tomu dalo predísť, však?"

Zuzana Lobotková, 9. marca 2016 13:00
Foto: TASR
Alergie dokážu riadne znepríjemniť život. Napríklad pri tých potravinových musíte na deti neustále dávať pozor, aby nezjedli problematickú potravinu. Kiežby sa tomu dalo predísť, však?

Experti odhalili jednu z možností – kŕmte deti arašidmi a môžete znížiť šancu, že sa u nich alergia na túto potravinu vyvinie. Britskí vedci sledoval 550 detí s rizikom vzniku alergie na arašidy. Zistili, že v prípade, že deti boli kŕmené arašidovým maslom alebo arašidovými pochúťkami už v prvom roku života, mali o 74 percent menšiu pravdepodobnosť, že sa u nich do šiestich rokov vyvinie alergia.

Výskum na King College v Londýne a Southampton University vystavil deti arašidom, kým boli veľmi malé a mali teda dlhodobú obranu organizmu pred alergiami. A aj v prípade, že deti neskôr prestali jesť arašidy, ochrana pred alergiou im ostala.

Radšej však neskúšajte tento postup na svojom dieťati len tak. Najskôr sa poraďte s odborníkom, či už vaše dieťa alergiu náhodou nemá. Vedci to robili tak, že arašidové produkty podávali deťom, ktoré mali v rodinnej anamnéze spomínanú alergiu. Tieto deti boli vo veku do troch rokov. Arašidové alergie sa vyvíjajú v ranom detstve, len zriedka u dospelých a v súčasnej dobe na ne neexistuje liek. Najnebezpečnejším dôsledkom alergie na arašidy je anafylaktický šok, ktorý môže byť v niektorých prípadoch fatálny.

Za smerodajné považovali odborníci, či boli rodičia detí alergickí na arašidy alebo vajcia, či mali ekzém. Deťom pred jedenástym mesiacom života začali dávať jesť arašidy, následne na rok prestali a opäť začali. Vedci zistili, že celoročné prestávka od arašidov nezvýšila rýchlosť rozvoja alergií. Profesor Gideon Lack z King College v Londýne pre dailymail.co.uk povedal: „To jasne ukazuje, že väčšina detí skutočne bola naďalej chránená, a že ochrana bola dlhodobá.“

Spoluautor štúdie profesor Graham Roberts z University of Southampton povedal: „Po mnoho rokov zneli pokyny a odporúčania pediatrov, aby sa deti vyhýbali arašidom. Avšak, táto štúdia ukázala, že trvalá spotreba arašidov je bezpečná a má za následok podstatné a významné zníženie v rozvoji alergie na arašidy.“

Teraz je čas, aby odborníci znovu zvážili radu, ktorú dávajú rodičom o tom, kedy by mali byť arašidy zavedené do jedálnička malých detí. Je však priaznivé, že arašidy sa preukázali byť bezpečné, nutrične priaznivé a prijateľné pre malé deti.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnite na viagru. V spálni vám pomôžu zvukové vlny
Poruchy sluchu ohrozujú najmä novorodencov a seniorov
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Tieto sprievodné javy migrény znamenajú riziko mŕtvice

Komentáre