Zdravie

Zabudnite na viagru. V spálni vám pomôžu zvukové vlny

"Viagra znamenala revolúciu sexuálneho života po celom svete. Ale malá modrá pilulka má niektoré nežiaduce účinky – napríklad závraty či náhlu stratu sluchu."

Zuzana Lobotková, 7. marca 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Vedci hovoria, že našli nezvyčajnú alternatívu, ktorá by mohla pomôcť liečiť ľudí s ťažkou erektilnou dysfunkciou. Zvukové vlny. Skúsili techniku podobnú tej, ktorú používajú na rozpad obličkových kameňov a na ich vlastné prekvapenie aj vlny nízkej intenzity priviedli penis k životu.

Sex bez piluliek


Chcete vedieť, ako to celé vyzerá? Tento postup zahŕňa umiestnenie sondy na penise, ktorá po pridaní gélu pomáha vedeniu rázových vĺn. Vysokoenergetické vlny môžu spôsobiť bolesť a vyžadujú lokálnu anestéziu. Nízkoenergetický terapia rázovou vlnou sa však často vykonáva bez anestézie. Zistilo sa, že takáto liečba zlepšuje prietok krvi do srdca tým, že núti krvné cievy rásť.

Bolo teda len logické, že odborníci začali špekulovať, či by tieto vlny mohli tiež zlepšiť prekrvenie penisu. Štúdie sa zúčastnilo 112 mužov s erektilnou dysfunkciou. Polovica dostala päť týždenných dávok s nízkou intenzitou zvukových vĺn, ktoré boli zamerané na šesť miest na ich penise. Zvyšok dobrovoľníkov dostal placebo.

Na začiatku žiaden z mužov nebol schopní mať penetračný sex bez liekov. Do konca roka 57 percent z tých, ktorí dostávali terapiu zvukovými vlnami, mohlo mať sex bez piluliek. V skupine, ktorá dostávala placebo, len 9 percent mohlo mať pohlavný styk. Ilan Gruenwald z Rambam Medical Center v Izraeli uviedol, že liečba ukáže byť dlhodobým riešením.

Ako kladivom?


V skoršej štúdii, takmer 30 percent pacientov dosiahlo normálne sexuálne funkcie a dva mesiace po ukončení liečby nepotrebovali lieky dva mesiace. Muži, ktorých priemerný vek bol 61 rokov, dostali 300 šokov v priebehu troch minút, a to v piatich bodoch pozdĺž hriadeľa penisu počas každého sedenia. Dokopy to boli dve sedenia týždenne po dobu troch týždňov, potom tri týždne voľna, a následne ďalšie trojtýždňové obdobie liečby.

Kým žiadni muži nehlásili bolesti alebo nežiaduce vedľajšie účinky v priebehu liečby, kritici hovoria, že rovnako môžete do penisu udrieť kladivom, pretože táto technológia je navrhnutá tak, aby bola deštruktívna. Kde je pravda, odhalia ďalšie testy.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Tieto sprievodné javy migrény znamenajú riziko mŕtvice
Rozprávkové miesto na svadbu? Skúste Sobášny palác v Bytči
Pri vetraní je vhodné dodržať čas a spôsob odporúčaný odborníkmi
Úspešné rande? Môže vám pomôcť táto aplikácia

Komentáre