Zdravie

Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?

"Čo je cestou k dlhému a kvalitnému životu? Je to v podstate jednoduché."

Zuzana Lobotková, 4. marca 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Tajomstvo je jesť zdravo, mať dostatok pohybu a pozitívny postoj k životu. Takto sa dožijete 90-ky. Okrem toho sa treba vyhýbať fajčeniu a mať dobré rodinné vzťahy. Medzi dôležité faktory však patrí aj genetická výbava, životné prostredie a podobne.

Zmes prírody



Existuje mnoho dôvodov, prečo niektorí ľudia žijú dlhý zdravý život, zatiaľ čo iní nie. Ale jedným z nich sú nepochybne gény. Hoci sa naše gény dedia od našich rodičov, môžu byť ovplyvnené naším životným štýlom. Potraviny, fyzická aktivita a stres môžu zmeniť spôsob, akým fungujú gény pridaním „chemických značiek“, ktoré fungujú ako prepínače, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a dĺžku života.
Štúdium tohto procesu je známe ako epigenetika. V rade výskumných štúdií s ľuďmi, ktorí sú vo veku medzi 90 a 99 rokov, ktorí boli v pevnom zdraví, sme zistili, že účastníci majú menej génov, ktoré majú na svedomí kardiovaskulárne choroby. Niektoré typy génov dokonca pomáhajú posilniť ich imunitu. Aj vďaka rozhovorom a skúmaniu životného štýlu takýchto starších ľudí však možno rozprávať aj o iných faktoroch dĺžky života.

Príprava tela a mysle



Dôležité je udržiavať si určitú hladinu psychickej aj fyzickej aktivity. Pre dailymail.co.uk seniori uviedli, že im pomohlo napríklad to, ako celý život tvrdo pracovali. Vo vyššom veku sa udržiavajú fit napríklad písaním kníh.
Prínosy fyzickej aktivity pre zdravie je ťažké ignorovať. Pravidelné cvičenie mení náš epigenóm, aktivuje gény, ktoré zlepšujú funkciu svalov. Cvičenie chráni nielen naše svaly, ale aj naše mozgy. Dokonca vie vyvolať závislosť – čím viac budeme robiť, tým výraznejší bude rešpekt. Cvičenie je dobré pre všetkých a nikdy nie je neskoro začať.

Dobrá strava a priateľstvá



Mnoho vedcov v štúdii starnúcich ľudí odhalilo dôležitosť stravy. Staršie generácie nekonzumovali toľko polotovarov, jednoznačne siahali skôr po prírodných surovinách. Naozaj je pravda, keď sa hovorí – „Ste to, čo jete.“ Vedci preukázali, že ovocie a zelenina môžu tlmiť rakovinotvorné gény, alebo nás môžu ochrániť pred rakovinou tým, že zmenia epigenetické značky.

„Byť šťastný“, „vždy veselý“, „žiadna melanchólia“ a spokojnosť s bohatým životom a rodinnými vzťahmi. To sú veci, ktoré uvádzali 90-nici v dotazníkoch zameraných na ich osobný život. Schopnosť alebo ochota vyrovnať sa s ťažkosťami bol ďalší spoločný postoj, ktorý vedci pozorovali. Jednoducho brať veci tak, ako prídu.

Úspešné starnutie je považované zahŕňa neprítomnosť choroby a schopnosť žiť samostatne, ale byť spoločensky aktívny. Priatelia a rodina sú dôležitými faktormi pri dôstojnom starnutí, čo pre dobré duševné zdravie, zníženie rizika predčasného úmrtia a môže pomôcť ľuďom vyrovnať sa so stresujúcimi udalosťami v ich živote. Kľúčom k peknému dôchodku a dlhému veku nemusí závisieť na genetickej výbave našich rodičov, ale aj na správnych voľbách životného štýlu.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Tieto sprievodné javy migrény znamenajú riziko mŕtvice
Pri vetraní je vhodné dodržať čas a spôsob odporúčaný odborníkmi
Pôsobiť vyššia i bez opätkov? Nie je to nemožné
Dražovský kostolík sme nosili v peňaženke. Bol súčasťou 50-korunáčky

Komentáre