Zdravie

Pocit šťastia vás môže zabiť

"Poznáte to, zaplaví vás eufória a adrenalín, keď ste veľmi spokojní. Napadlo by vám, že to môže vyvolať až srdcové zlyhanie?"

Zuzana Lobotková, 16. marca 2016 14:00
Na snímke lampión šťastia. Foto: TASR
Srdce môže byť „zlomené“ šťastnými udalosťami, rovnako ako tými, ktoré spôsobujú smútok. „Syndróm zlomeného srdca“ každoročne postihne tisíce ľudí. Dochádza k nemu pri extrémnom emočnom strese, ktorý spôsobuje srdcové vypnutie.

Väčšina z týchto prípadov je spôsobená náhlym emocionálnym šokom, často zahŕňa smrť blízkeho človeka alebo rozpad vzťahu. Prekvapením však bolo, že príčinou môže byť aj nadmerné šťastie.
Oficiálne známy ako Takotsubo syndróm, tento stav nastane, keď je srdce ohromené „búrkou“ adrenalínu.

Syndróm šťastného srdca


V minulosti boli tieto nežiaduce účinky často zle diagnostikované ako srdcový infarkt, ale lekári identifikovať Takotsubo už v roku 1990, keď si uvedomili, že u niektorých pacientov neboli blokované hlavné tepny, čo je príčinou srdcového infarktu. Môžeme to nazvať aj „syndróm šťastného srdca“.

Vedci si to overili na 1750 pacientoch z deviatich rôznych krajín. Zo 485 pacientov, u ktorých určitý emocionálny spúšťač mohol byť identifikovaný, 96 percent utrpelo smutné a stresujúce udalosti, ako je strata blízkeho človeka alebo účasť na pohrebe. Ale v prípade zvyšných 20 jedincov sa objavilo poškodenie srdca spustené šťastnými príležitosťami vrátane narodeninovej oslavy, svadby, oslavu narodenia vnúčaťa, alebo dokonca výhry obľúbeného tímu.

Autorka štúdie doktorka Jelena Ghadriová povedala: „Lekári by si mali byť vedomí toho, že pacienti, ktorí prídu na pohotovosť s príznakmi infarktu, ako je bolesť v hrudi a dýchavičnosť, ale po šťastnej udalosti alebo emócii, môže byť Takotsubo rovnako ako podobné príznaky chorého po negatívnej emocionálnej udalosti.“

Nebojte sa šťastia


Takotsubo syndróm, ktorý udrie náhle, spôsobí, že srdcová komora sa v spodnej časti nafúkne, zatiaľ čo hrdlo zostane zúžené. Päť percent britských pacientov umiera potom, čo ich postihne tento syndróm - podobnú mortalitu má srdcový infarkt. Ďalších 10 percent má opakujúce sa útoky do piatich rokov a 15 percent má pretrvávajúce zdravotné problémy, vrátane bolesti v hrudníku a dýchavičnosti. U zvyšných 75 percent je útok jednorazový a nezostávajú žiadne dlhodobé účinky.

„Tento problém nastane, keď je adrenalín vo vysokých hladinách v krvnom riečisku. Adrenalín je stimulant, ale na vysokej úrovni je toxický pre srdce,“ uviedol Alexander Lyon, popredný svetový odborník na Takotsubo. Šťastia sa báť nemusíte, väčšinou zvládate návaly šťastia v zdraví. Je však užitočné vedieť, že takýto syndróm existuje, a že mu vedci venujú pozornosť.
Zdroj: Dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Obyvatelia 34 krajín sveta trpia nedostatkom potravín, tvrdí OSN
Rapová hudba môže zachrániť životy
Toto je najčastejšia pohlavne prenosná choroba v Európe
Toto je päť najviac návykových látok na svete, ktorým sa treba vyhnúť
Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou

Komentáre