Zdravie

Rapová hudba môže zachrániť životy

"Hudobný vkus je veľmi subjektívny. Dlho sa už spomínajú terapeutické účinky hudby, no napadlo by vám, že zdraviu prospieva aj rap?"

Zuzana Lobotková, 14. marca 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vedci z Purdue University navrhli implantovateľný snímač, ktorý sleduje tlak vo vnútri krvných ciev. Namiesto batérií je poháňaný hudbu - konkrétne rapom. Pýtate sa, čo majú rapperi Drake, Jay-Z a Kanye West spoločné? Okrem úspechov v hudobnom priemysle, je to aj šanca svojou tvorbou zachraňovať životy.

Výkonné basové rytmy rapovej hudby majú schopnosť poháňať nový implantovateľný snímač navrhnutý výskumníkmi na Purdue University. Prístroj, ktorý môže monitorovať tlak výdute v krvnom riečisku, môže varovať lekárov pred potenciálne smrteľnými trhlinami v cievach. Rovnako existuje snímač detekujúci tlak v močovom mechúre a spúšťa zariadenie, aby sa zabránilo úniku moču u ľudí s paralýzou vyvolanou inkontinenciou.

Namiesto batérií, tento malý snímač poháňajú zvukové vlny z hudby, ktoré prechádzajú kožou a spôsobujú, že časť zariadenia vibruje. Elektrina vyrobená z tejto vibrácie sa v zariadení ukladá. Čisté tóny by v podstate stačili, ale s hudbou je to oveľa zábavnejšie. Výskumníci testovali rôzne žánre vrátane blues, džezu, rocku a rapu. Rap, s jeho nízkofrekvenčným zvukom (výborné basy), vyhral.

Iba hudba v určitom rozsahu frekvencií (kdekoľvek od 200 do 500 hertzov) môžu spustiť dostačujúce vibrácie. Práve tomu napomáhajú basové tóny vyčnievajúce vibrovať. Stačí mať pustenú rapovú hudbu pár minút každú hodinu a zariadenie dokáže sledovať krvný tlak alebo tlak moču v močovom mechúre.

Batérie používané v tradičných implantovaných zariadeniach sa musia pravidelne vymieňať a vonkajšie vysielače používané pre indukčnosť sú ťažkopádne, takže dobíjanie zvukovou energiou má svoje výhody. Čo však, keď nie ste rapový nadšenec? Stačí si nájsť niečo iné s rovnako silnými basovými tónmi.

Zdroj: everydayhealth.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Používa slovenský maloobchod inovácie?
Červený lak: Zase vám zanechal žlté nechty?

Komentáre