Zdravie

Toto je päť najviac návykových látok na svete, ktorým sa treba vyhnúť

"Mnohí z nás spadli do pasce a nevedia si predstaviť večer bez pohára vína, alebo cigaretu ku káve. Závislosti sú často skloňované len ako zlozvyky, čo je však chyba."

Zuzana Lobotková, 11. marca 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Alkohol a nikotín sú dve z najviac návykových látok. Potenciál látok v otázke návykovosti sa môže posudzovať z hľadiska škôd, ktoré spôsobujú, hodnoty látky a do akej miery aktivuje v mozgu dopamínový systém odmien. Dôležitá je aj otázka, ako príjemne vám po prijatí danej látky je, ako vyzerajú abstinenčné príznaky a ako ľahko sa vytvorí závislosť. Vzhľadom k rôznorodému pohľadu výskumníkov je teda náročné odhaliť tie najnávykovejšie látky. Tu je päť z nich.

Nikotín


Nikotín je hlavná návyková látka v tabaku. Keď niekto fajčí cigaretu, nikotín sa rýchlo absorbuje pľúcami a dostáva sa do mozgu. Je to naozaj silná návyková droga. Napríklad laboratórne zvieratá majú dosť rozumu, aby nefajčili. Ako teda vzniká závislosť? Ukážme si to napríklad na krysách. Keď stlačia tlačidlo pre príjem nikotínu priamo do krvného riečišťa, spôsobuje to, že hladinu dopamínu v systéme odmien v mozgu vzrastie asi o 25 až 40 percent.

Kokaín


Kokaín priamo interferuje s použitím dopamínu v mozgu na prenos správy z jedného neurónu na druhý. V podstate možno povedať, že kokaín zabraňuje neurónom vypnúť dopamínový signál, čo má za následok abnormálnu aktiváciu prémiových dráh mozgu. V pokusoch na zvieratách kokaín spôsobil rast hladiny dopamínu na viac ako trojnásobok normálnej hladiny. Kokaín je podobný ako iné návykové povzbudzujúce prostriedky, ako metamfetamín a amfetamín, ktoré sú stále dostupnejšie.

Alkohol


Je legálny, no vyhodnotený ako druhá najviac návyková látka. Alkohol má mnoho účinkov na mozog, ale v laboratórnych pokusoch na zvieratách ukázal zvýšené hladiny dopamínu v systéme odmien v mozgu o 40 až 360 percent. A čím viac zvieratá prijali, tým viac sa úrovne dopamínu zvyšovali. Až 22 percent ľudí má v živote problémy so závislosťou na alkohole.


Heroín


Odborníci zaradili heroín medzi najviac návykové látky. Heroín je opiát, ktorý spôsobuje hladinu dopamínu v systéme odmieny zvýšenú až o 200 percent. Možno najnávykovejšia látka na svete môže privodiť smrť dávkou len päťkrát vyššou než treba na dosiahnutie požadovaného stavu po prijatí drogy. Heroín bola tiež vyhodnotený ako druhá najškodlivejšia drogy z hľadiska poškodenia užívateľov i spoločnosti.

Barbituráty (sedatíva)


Barbituráty sú triedou liečiv, ktoré boli pôvodne použité na liečbu úzkosti a na navodenie spánku. Ovplyvňujú chemickú signalizáciu v mozgu, čoho dôsledkom je vypnutie rôznych oblastí mozgu.
Pri nízkych dávkach barbituráty spôsobia eufóriu, ale pri vyšších dávkach môžu byť smrteľné, pretože potláčajú dýchanie. Závislosť na nich bola pomerne bežná, keď šlo o často predpisované lieky, v súčasnosti ich však nahradili iné lieky.
Ako vidíte, medzi najnávykovejšími látkami sveta sú aj nelegálne drogy, ale aj látky, s ktorými sa stretávame každý deň.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Používa slovenský maloobchod inovácie?
Červený lak: Zase vám zanechal žlté nechty?

Komentáre