Zdravie

Zelený zákal útočí na oči bez príznakov, môže končiť slepotou

"Liečba zeleného zákalu je najúčinnejšia v počiatočných štádiách. Jej cieľom je oddialiť alebo spomaliť progresívnu stratu zraku."

TASR, 10. marca 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Prejavy zeleného zákalu, ktorý sprevádzajú výpadky videnia, si ľudia podľa lekárky nemusia dlho uvedomovať. "Glaukóm je skupinou očných ochorení, ktoré vedú k postupnému poškodeniu zrakového nervu. Odumierajúce nervové vlákna, z ktorých sa zrakový nerv skladá, spôsobujú špecifické výpadky videnia v zornom poli pacienta," približuje prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti Mária Praženicová.

Počet pacientov s touto diagnózou na Slovensku pribúda. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií SR bolo v roku 2013 evidovaných 125.298 pacientov. Najčastejšie postihuje ľudí vo veku nad 65 rokov. Existujú však aj také formy glaukómu, ktoré postihujú deti a mladistvých. Zlepšeniu informovanosti o problematike má pomôcť Svetový týždeň glaukómu, ktorý vyhlásili od 6. do 12. marca.

Vysoký vnútroočný tlak je jedným z rizikových faktorov vzniku ochorenia. Ak je u pacienta nameraná jeho zvýšená hodnota, je potrebné, aby si očný lekár pozval pacienta na opakované meranie v rôznej dennej dobe a vykonal ďalšie vyšetrenia, ktoré diagnózu glaukómu pomôžu potvrdiť alebo vylúčiť.

Existujú dva hlavné typy zeleného zákalu - glaukóm s otvoreným uhlom, ktorý tvorí väčšinu prípadov a glaukóm s uzavretým uhlom. ”Ochorenie väčšinou nie je symetrické, nepostihuje rovnako rýchlo pravé aj ľavé oko. Funkciu viac postihnutého oka dopĺňa oko, ktoré je postihnuté menej. Pacient často zistí, že horšie vidí, až pri náhodnom prekrytí lepšie vidiaceho oka. Neskoro zachytený, neliečený, či extrémne rýchlo postupujúci glaukóm môže končiť slepotou," upozornila Praženicová.

Liečba zeleného zákalu je najúčinnejšia v počiatočných štádiách. Jej cieľom je oddialiť alebo spomaliť progresívnu stratu zraku. Keďže ide o chronické ochorenie, liečba je dlhodobá a u väčšiny pacientov trvalá. Najbežnejšou je pravidelné kvapkanie očných kvapiek, pokročilé štádia sa riešia operačne.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zabudnite na viagru. V spálni vám pomôžu zvukové vlny
Premiéra: V Izraeli zaznel po prvýkrát verejne cimbal
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Perinbaba pokračuje: Natáčať sa bude opäť v kráľovskom meste

Komentáre