Hudba a film

Premiéra: V Izraeli zaznel po prvýkrát verejne cimbal

"Mnohí diváci neodolali a po koncerte prichádzali k pódiu, aby jedinečný nástroj obdivovali."

Katarína Bačová, 5. marca 2016 10:00
Trio Pacora počas vystúpenia na Red Jazz Sea Festivale v Izraeli. Foto: Teraz.sk - Jarmila Vlčková
Najväčší jazzový festival v Izraeli privítal tento rok aj reprezentantov Slovenskej republiky. Hudobná skupina Pacora Trio bola jediným zástupcom zo strednej a východnej Európy v celej dvadsaťročnej histórii podujatia. Na pódiu predstavili jedinečný hudobný nástroj – cimbal, ktorý v Izraeli zaznel na verejnom koncerte vôbec po prvýkrát.

Letovisko Eilat na najjužnejšom cípe Izraeala medzi Jordánskom a Egyptom patrilo počas troch februárových dní Red Sea Jazz Festivalu. Organizátori tento rok stavili na rôznorodé podoby jazzu na hranici s etnickou či experimentálnou hudbou. Zaznel beatbox, úpravy pesničiek z aktuálnych hitparád i divadelné interpretácie.

Hlavnou hviezdou 6.ročníka bol Larry Goldings, klavirista a hráč na organ Hammond. Predstavil sa aj kubánsky klavirista Alfredo Rodriguez či saxofonista z New Yorku Jacques Schwarz-Bart, ktorý s dvojicou hudobníkov, charizmatickou speváčkou a perkusionistom, predstavil spojenie jazzu s voodoo. Priestor počas festivalu dostali aj mnohí miestni hudobníci, skupina Jane Bordeaux, speváčka a gitaristka Dida a duo Geva Alon a Daniela Spector.

Slovenské trio Pacora spôsobilo senzáciu hrou na cimbal. Hudobný nástroj priniesol do Izraela kus európskej exotiky. Mnohí diváci neodolali a po koncerte prichádzali k pódiu, aby jedinečný nástroj obdivovali. Hudobníci Stano Palúch, Marcel Comendant a Róbert Ragan dokázali, že naša hudba sa vo svete nestratí. Okrem autorských skladieb predviedli tiež známe jazzové melódie. Uznanie im vyjadril aj samotný riaditeľ festivalu.

Red Sea Jazz Festival navštívi ročne asi 70 tisíc návštevníkov. Na rozhraní púšte a mora sa stretávajú hudobní priaznivci z celého sveta. Okrem letnej edície vznikla pred šiestimi rokmi aj zimná verzia. „Koncept zimného festivalu je postavený tak, aby sa objavilo aspoň jedno známe meno, hviezda festivalu. Zároveň predstavujeme aj zaujímavé, menej obvyklé projekty. Atmosféra koncertov je komornejšia, omnoho intímnejšia ako v lete,“ hovorí riaditeľ festivalu Dubi Lenz.

Komentáre