Zdravie

Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu

"Chcete mať krajšiu pleť a bystrejšiu myseľ? Na všetko existuje jeden liek."

Zuzana Onufer, 4. januára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Okrem samotného pôžitku má sex blahodarné účinky aj na naše telo a myseľ. Nehovoriac o upevňovaní našich vzťahov. Portál popsugar.com zozbieral prekvapivé benefity sexu pre človeka.

1. Jeden orgazmus denne odďaľuje návštevu lekára


Existuje množstvo preukázateľných zdravotných výhod u ľudí, ktorí mávajú pravidelný sex. Ak máte pocit, že skákanie v posilňovni alebo čítanie romantických knižiek je skvelá náhrada, mýlite sa. Sex zlepšuje spánok, posilňuje pružnosť svalov a dokonca znižuje riziko srdcových ochorení.

2. S partnerom si budete bližší


Sex je fyzicky aj emocionálne intímnou záležitosťou. Pri orgazme je vaše telo zaplavené oxytocínom - „hormónom lásky,“ ktorý spája partnerov. Okrem toho sex posilňuje city k vášmu partnerovi a upevňuje emocionálnu väzbu.

3. Dobrý sex dodá vašej pleti špeciálny lesk


Kto by povedal, že sex vás urobí krajšou? Lekári tvrdia, že sex zvyšuje krvný obeh v celom tele. Viac kyslíku, ktorý pri tomto procese vzniká rozjasňuje pokožku, ktorá tak vyzerá zdravšie. Podobne, ako pri cvičení, sex vyrovnáva hladinu hormónov, ktoré prispievajú k zlepšeniu akné.

4. Sex posilňuje sebavedomie


Človek, ktorý sexuálne žije sa cíti viac fyzicky atraktívny, čo zvyšuje jeho sebavedomie a sebadôveru. Dodáva to pozitívnu energiu aj do partnerského vzťahu. Cítite sa dobre, váš partner sa cíti dobre a všetko je dobré.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


5. Sex skracuje a zmierňuje menštruáciu


Prekvapivé? Tu je návod, ako to funguje. Pri orgazme, dochádza u žien k sťahom maternice, čo poznáme. Čo možno neviete je, že tieto zvýšené maternicové kontrakcie vás zároveň zbavia rýchlejšie krvi a tkanív pri menštruácii. To znamená, že čím viac sexu, tým kratšia a menej bolestivejšia menštruácia. A kratšia perióda je predsa skvelou správou pre oboch partnerov.

6. Sex uvoľňuje napätie


Vaše telo pri sexe produkuje endorfíny. Tým sa uvoľňuje v tele napätie, čo vám pomôže cítiť sa pokojnejšie, uvoľnenejšie, a nakoniec aj šťastnejšie. Čím je menej napätia vo vašom tele, tým je menej napätia aj medzi vami a vaším partnerom. Namiesto hádok tak máte viac času na spoločné záľuby. V podstate sex je najprirodzenejšou pilulkou šťastia.

7. Orgazmy vás robia múdrejšími


Áno, čítate správne. Štúdie ukazujú, že orgazmus zvyšuje prietok krvi, okysličenie, a prúdenie živín do všetkých častí mozgu. Iné duševné aktivity, ako je napríklad skladanie puzzle stimulujú len určitú časť mozgu, ale orgazmus povzbudí aktivitu celého mozgu. Tak odhodiť krížovky a...

ODPORÚČAME AJ:
Tieto výrazy najčastejšie googlime: Niektoré vás prekvapia
NETRADIČNÉ SVADBY: Ženíchom môže byť aj strom alebo pes
Päť škodlivých návykov, ktorých by ste sa mali v roku 2015 zbaviť
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?

Komentáre