Zdravie

S ktorými zdravotnými problémami vám pomôžu kúpele?

"Trápia vás pretrvávajúce zdravotné ťažkosti? Možno aj vy máte nárok na kúpeľnú liečbu."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. mája 2022 12:06
Foto: Pexels.com
Tá totiž poskytuje doplnkovú starostlivosť pri niektorých chorobách. Takáto liečba je väčšinou preplácaná zdravotnou poisťovňou buď úplne, alebo čiastočne. Prečítajte si pri akých chorobách a kedy na ňu máte nárok.

Kto má nárok na kúpele?

Liečebný pobyt vám musí predpísať váš všeobecný lekár alebo špecialista. Určuje ju na základe toho, či sa vaša choroba nachádza v indikačnom zozname. Ten rozdeľuje zdravotné problémy (indikácie) na dve skupiny – A a B. Pri chronických ochoreniach ju môžete absolvovať raz za rok. Ak sa vám stal horší úraz, aj pri ňom môžete ísť na kúpeľnú liečbu, avšak máte nárok len na jeden pobyt.

Kúpeľná liečba trvá v závislosti od diagnózy jej zaradení do skupiny 21 alebo 28 dní. Na liečbu máte nárok aj vtedy, ak ste prekonali ťažký priebeh ochorenia covid-19, trpíte postcovidovým syndrómom či ste skončili v nemocnici.

Zdroj: Pexels.com

Aké choroby sa liečia v kúpeľoch?

Na Slovensku máme bohaté zdroje prírodných liečivých vôd, čo svedčí aj počte kúpeľných miest a ich rôznych zameraní na diagnózy.

Choroby pohybového ústrojenstva
Medzi najznámejšie slovenské kúpele na pohybové ústrojenstvo patria Kúpele Dudince či Piešťany. Nárok na kúpeľnú liečbu máte vtedy, ak trpíte chorobami, ako je reumatická artritída, Bechterova choroba či skolióza.

Takisto aj po operácii pohybového ústrojenstva vrátane operácie medzistavcovej platničky či pri výmene kĺbu. Mali by ste ju však absolvovať od 6 do 12 mesiacov od operácie, inak vám nárok zaniká.

Kožné choroby
Nárok na liečbu máte vtedy, ak vás trápi chronický ekzém, psoriáza a parapsoriáza, acne vulgaris či ichtyóza. Aj stavy po popáleninách a poleptaniach i po rekonštrukčných výkonoch môžu byť dôvodom na predpísanie takejto doplnkovej liečby. Pomáhajú totiž urýchľovať hojenie a zmierňujú viditeľnosť jaziev.

Duševné choroby
Aj niektoré psychické problémy si vyžadujú doliečovanie v kúpeľoch. Napríklad sa takáto liečba predpisuje pri neurózach a iných nepsychotických reaktívnych poruchách. Nárok máte aj pri aktívnych fázach psychózy, či duševných poruchách so zníženou možnosťou komunikácie alebo pri demencii.

Zdroj: Pexels.com

Ženské choroby

Doplnková kúpeľná liečba je vhodná aj pri ženských chorobách. S najväčšou pravdepodobnosťou vám ju doktor predpíše, ak trpíte chronickými zápalmi vnútorných rodidiel alebo ste po ich operácií. Nárok máte aj vtedy, ak sa liečite na klimakterický syndróm či primárnou a sekundárnou sterilitou a infertilitou.

Choroby obličiek a močových ciest
Niektoré kúpele sú určené aj na liečbu močových ciest. Ak vás trápia zdĺhavé zápaly močových ciest či ste práve po operácií obličiek a močových ciest, doliečiť sa môžete v kúpeľoch.

Okrem vymenovaných zdravotných ťažkostí máte nárok na kúpeľnú liečbu aj pri chorobách z povolania, látkovej výmeny a žliaz s vnútorným vylučovaním, netuberkulóznych chorôb dýchacích ciest, nervových chorôb či tráviaceho ústrojenstva.

Komentáre