Zdravie

Riziku rakoviny sú vystavené najmä mačky fajčiarov

"O tom, že fajčenie je nezdravý zlozvyk ste už isto počuli. Viete však, že rovnako negatívny dopad majú cigarety aj na vášho domáceho miláčika? Podľa najnovšieho prieskumu takmer polovica dospelých slovenských fajčiarov netuší, že pasívnymi fajčiarmi sú aj ich milované domáce zvieratá. Najväčším rizikom sú pritom cigarety pre mačky. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 20. júna 2022 8:57
Ilustračné foto Foto: Philip Morris Slovakia
Rakovina pľúc, dolných dýchacích ciest, kolaps priedušnice či astma. To je len zlomok vážnych zdravotných problémov zvierat, ktoré majú spoločného menovateľa – pasívne fajčenie. Inhalácia cigaretového dymu vedie k viacerým respiračným ochoreniam, napríklad aj taký psí kašeľ postaví do pozoru nejedného majiteľa. Avšak nielen psi trávia čas s fajčiarom v jednej miestnosti. Týka sa to všetkých domácich zvierat. Aktuálny prieskum agentúry Instant Research IPSOS , do ktorého sa zapojilo 812 dospelých fajčiarov vo veku 18 až 65 rokov priniesol alarmujúce zistenia. Až štvrtina respondentov fajčí v priestoroch, ktoré zdieľajú so svojimi zvieracími miláčikmi. „Domáce zvieratá sú vystavené zvýšenému riziku rakoviny pľúc, dutiny nosnej, lymfatických uzlín či viacerým respiračným problémom, ktoré spôsobuje práve pasívne fajčenie. V prípade ak už zviera má nejaký zdravotný problém, ako je napríklad astma, zúžená priedušnica alebo trpí bronchitídou, môže fajčenie v jeho prítomnosti viesť aj k ďalším zdravotným komplikáciám, napríklad k vzniku atopickej dermatitídy. Život ohrozujúci stav, ktorý môže nastáť inhaláciou plynov, je nekardiogenný edém pľúc alebo zavodnenie pľúc,“ varuje veterinárka Zita Filipejová.

Čo sa deje s mačkou, ak pasívne fajčí?
Podľa štatistiky Európskej federácie výrobcov potravín pre domáce zvieratá , v slovenských domácnostiach žije 890 tisíc psov a 550 tisíc mačiek. Pasívnym fajčením však trpia najviac mačky, ktoré robia spoločnosť 40 percentám slovenských fajčiarov. Sú vystavené riziku rakoviny ústnej dutiny či rakovine lymfatických uzlín. Za zhoršenie ich zdravotnej kondície môžu pevné častice, ktoré vznikajú spaľovaním tabaku a usadzujú sa v ich srsti. Mačky venujú veľkú časť dňa jej „čisteniu“, kedy si srsť olizujú a prichádzajú tak do kontaktu so škodlivými pevnými časticami z cigariet. Smutnou správou je, že toto riziko si uvedomuje iba necelých 14 % majiteľov mačiek. Ostatní o tom vôbec nevedia, alebo sa nad tým nikdy nezamýšľali.



Dym z cigariet ohrozuje všetky domáce zvieratá
Psom, ktorí žijú s fajčiarmi sa ukladajú pevné častice z dymu cigariet v pľúcach a môžu zapríčiniť rakovinu pľúc či nosných dutín. Vtáky, ktoré sú vystavené cigaretovému dymu trpia kožnými problémami, pevné častice dymu totiž môžu zapríčiniť zvýšenie šklbanie peria. Zajacom sa pevné časti cigaretového dymu zase ukladajú vo výplňových materiáloch klietok, no trpia aj ich dýchacie cesty a hrozia infekcie v tele.



Neviete sa vzdať fajčenia? Zvážte bezdymové alternatívy
Zdravie je na prvom mieste, to platí ako u ľudí, tak aj pri domácich zvieratkách. Potvrdil to aj aktuálny prieskum, ktorý zistil, že pre viac ako tretinu opýtaných je zdravie štvornohého priateľa dôvodom, prečo by sa definitívne rozlúčili s cigaretami. Kvôli zdraviu zvierat by prešlo až 43 percent fajčiarov na menej rizikové bezdymové alternatívy. „Ak majiteľ domáceho zvieratka nevie úplne skoncovať so svojim zlozvykom, vhodnejším a bezpečnejším riešením ako klasické cigarety sú práve bezdymové alternatívy ako napríklad systém nahrievaného tabaku IQOS. To sa týka ako dospelého fajčiara, tak aj jeho domáceho miláčika, ktorý je vystavený pasívnemu fajčeniu,“ dodáva veterinárka. Aké sú to bezdymové alternatívy? Napríklad elektronické cigarety či zariadenia na báze nahrievania tabaku IQOS. Podľa štúdií bezdymové zariadenia produkujú až o 95 % menej škodlivých látok ako samotné cigarety a nespôsobujú pasívne fajčenie. Pri ich používaní nevzniká žiaden zápach, dym a popol, ale len aerosól. Ten nezostáva natrvalo v koži, vlasoch, nábytku, záclonách či v stenách, ale ani v srsti alebo v pelechoch domácich zvierat. „I keď dospelý fajčiar sa tým závislosti na nikotíne celkom nezbaví, môže ísť o prvý krok a signál, že zmena je možná,“ upozorňuje psychológ a psychoterapeut Boris Štepanovič.

Komentáre