Zdravie

Prečo je mužom stále teplo a ženám stále zima?

"Nie je to len o tom, že mužov teší možnosť poskytnúť teplo žene, ktorej je akože chladno. Medzi pohlaviami je naozaj rozdiel aj v regulácii teploty."

Zuzana Lobotková, 14. septembra 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Je to bežný jav - muž sa sťažuje, že mu je príliš horúco a zhodí deku, zatiaľ čo jeho partnerka sa pod ňu zahrabe a dá si na nohy vlnené ponožky. A navzájom nechápu, ako je ten druhý stav možný. Ženy strácajú teplo ľahšie vďaka tomu, že sú proste menšie a majú pomalší metabolizmus. Muži majú viac svalovej hmoty, a navyše ženská teplota sa mení aj s ohľadom na jej mesačný cyklus a výkyvy hormónov.

Ženy sú lepšie na zachovanie telesnej teploty, aby dokázali udržať vyvíjajúci sa plod v teple, zatiaľ čo pre mužov môže teplota mierne klesnúť bez toho, aby si to všimli. Tradične za to môže evolúcia. Pre udržanie plodu v teple obehový systém odvádza teplo z pleti a končatín. Ženy majú vyšší pomer povrchovej plochy k objemu ako muži. Preto rýchlejšie strácajú teplo. Majú aj menej teplo vytvárajúcej svalovej hmoty a v období menštruácie sú studenšie.

Dokonalý systém


Hoci fyziologicky neexistuje štrukturálny rozdiel v obehu medzi pohlaviami, ženy často pocítia chlad, ktorý nedokážu kontrolovať. Keď to funguje efektívne, ľudský obehový systém je majstrovským dielom. Krv, dopravný systém tela, je čerpaná do a zo srdca, cez elegantne jednoduché ale zároveň zložité siete krvných ciev. Voľne plynúci pohyb krvi naším telom je zásadný pre naše zdravie.

Cholesterol, moderný vrah zodpovedný za epidémiu kardiovaskulárnych ochorení, si vyberá svoju daň zanesením našich tepien. Tým bráni priechodu krvi, kladie nároky na srdce, ktorému robí stále väčšie problémy pumpovať krv. Priemerná žena má štyri až päť litrov krvi, ktoré prechádzajú telom každých 45 sekúnd.

Červené krvinky, erytrocyty, nesú kyslík a živiny do buniek v tele a odvádzajú odpadové materiály z nich. Plazma nesie hormóny, ktoré riadia procesy v tele, a biele krvinky alebo leukocyty, obsahujúce protilátky, ktoré sú dôležité v boji proti invázii baktérií. Okysličená krv cestuje zo srdca prostredníctvom tepien a vráti sa do nej cez žily. Ventily v žilách bránia krvi prúdiť dozadu. Hlavné tepny sa postupne rozdelia do kapilár, kde sa živiny a kyslík uvoľňujú do buniek a oxid uhličitý a iné odpadové produkty sú vrátené do krvného riečišťa.

Krvný tlak je mierou sily, ktorou sa krv tlačí proti stenám tepien. Zakaždým, keď srdce udrie (asi 60 až 70-krát v pokoji), to pumpuje krv do tepien. Keď sme aktívni a srdce pracuje tvrdšie, krvný tlak stúpa. Najmenší je, keď spíme, normálne úroveň pretrváva v pokojnom stave, kde by hladina mala byť 120/80 mm Hg. Ak úroveň pravidelne dosahuje čísla 140/90 alebo viac, znamená to, že tento človek trpí vysokým krvným tlakom. Vysoký krvný tlak znamená, že srdce neustále pracuje tvrdšie a je pod tlakom, čo zvyšuje šancu na mŕtvicu alebo srdcový infarkt. Faktory spôsobujúce vysoký krvný tlak sú zlé stravovacie návyky, nedostatok pohybu a fajčenie.

Teplota ženy počas cyklu


Za pocit chladu môže aj zlý krvný obeh. Ten môže byť spôsobený fajčením, ktoré znižuje prietok krvi, ale aj cukrovka, slabá funkcia štítnej žľazy alebo Raynaudova choroba, ktorá sa vyznačuje stratou prietoku krvi do rúk, nôh nosa a uší. Sklerodermia je ochorenie spojivového tkaniva, ktorá môže spôsobiť Raynaudovu chorobu. Lieky však môžu spôsobovať bolesti hlavy a nevoľnosť, takže veľa ľudí dáva prednosť alternatívnej liečbe s pomocou zázvoru a cesnaku. Nápomocné je vraj aj ginkgo biloba.

Menštruačný cyklus je tiež faktorom vplývajúcim na telesnú teplotu. Tesne pred menštruáciou ženám telesná teplota klesne a hladina železa je na najnižšej úrovni v dňoch pred začiatkom menštruácie. Nedostatok železa spôsobuje pokles počtu červených krviniek, čo vedie k strate telesného tepla.

Ženské pohlavné hormóny hrajú významnú úlohu v tejto otázke, hoci spojenie zatiaľ nebolo presne definované. Jednou z možností je, že ich prítomnosť zahusťuje krv a bráni cirkulácii. Z týchto dôvodov sa odporúča, aby trpiace ženy nebrali antikoncepciu alebo hormonálnu substitučnú liečbu. Pre väčšinu žien, ktoré chladné končatiny pravidelne potrápia, celý rad opatrení, ktoré môžu zmierniť ich stav. Kardiovaskulárne cvičenie zvyšuje počet kapilár v tele a všeobecne zlepšiť krvný obeh. Bicyklovanie zlepšuje prietok krvi, ale aj veslovanie pozitívne vplýva na paže a nohy. Plávanie je ideálny pohyb pre celé telo.

Staršie ženy môžu zistiť, že vek prináša nové obehové problémy, a síce návaly horúčavy. Tie sú spôsobené reakciou mozgu k dramatickému poklesu estrogénu v tele pred a počas nástupu menopauzy. Srdce bije rýchlejšie a koža je horúca a spotená na dotyk. Proaktívny prístup k obehu v mladšom veku znamená dobré návyky na celý život. A kto vie, s lepšou stravou, viac pohybom a príležitostnými doplnkami stravy sa možno ženám podarí vycvičiť telo, aby bolo odolnejšie voči chladu.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže vlna horúčav uškodiť vášmu dieťaťu?
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení

Komentáre