Zdravie

Môže vlna horúčav uškodiť vášmu dieťaťu?

"Extrémov sa rozhodne treba vyvarovať. Príliš horúce alebo studené počasie v prvých 7 týždňoch tehotenstva sa spája s predčasným pôrodom."

Zuzana Lobotková, 12. septembra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Stres z extrémnych teplôt môže brzdiť vývoj placenty alebo môže meniť prietok krvi do maternice, čo vyvoláva predčasný pôrod. Nie je presne známe, prečo drastické teploty vedú k predčasnému pôrodu, ale lekári by mali nájsť spôsoby, ako zabrániť ženám vo vystavovaní sa chladu alebo teplu.

Nielen nízka hmotnosť


Dieťa je považované za donosené medzi 39. a 40. týždňom. Predčasný pôrod nastane pred 37. týždňom tehotenstva a zvyšuje riziko úmrtia dojčiat, astmy, pľúcnych problémov a dlhodobého zdravotného postihnutia. K týmto záverom vedci prišli po preskúmaní lekárskych záznamov 223 375 pôrodov na 12 klinikách po celých Spojených štátoch. Zamerali sa aj na hodinové záznamy teplôt pre regióny obklopujúce každú z nich.

Zarážajúce sú údaje, ktoré tvrdia, že predčasne narodené deti patria k slabším sociálnym vrstvám, menej z nich je v dospelosti zamestnaných alebo má deti. Je u nich tiež väčšia pravdepodobnosť, že budú mať nižšie príjmy, nižšie dosiahnuté vzdelanie a hlásia ďalšie chronické zdravotné problémy než ich náprotivky s normálnou pôrodnou hmotnosťou.

Prvá generácia nedonosených detí s extrémne nízkou pôrodnou hmotnosťou váži menej než 1000 gramov. Predstavujú ju ľudia, ktorí sa narodili po zavedení novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti a teraz sú vo svojej štvrtej dekáde života. Doktor Saroj Saigal z McMaster University v Kanade porovnal život dospelých vo veku 29 až 36 rokov, ktorí mali po predčasnom narodení nízku hmotnosť, s ľuďmi, ktorí sa narodili v normálnom termíne so zdravou hmotnosťou.

Teplo či chlad?


Tím vedcov poznamenal, že to, čo predstavuje teplé alebo studené teploty sa líši od človeka k človeku a od miesta k miesto. Z tohto dôvodu vypočítali priemerné teploty všetkých oblastí a potom definovali extrémne nízke teploty ako nižšie než percentil 10, extrémne teplo bolo definované nad percentil 90.

Vedci zistili, že ženy, u ktorých došlo k extrémnemu chladu počas prvých siedmich týždňov ich tehotenstva, mali o 20 percent vyššie riziko pre pôrod pred 34. týždňom tehotenstva. Mali tiež o deväť percent zvýšené riziko pôrodu z 34. na 36. týždeň, a tri percentá zvýšené riziko pre pôrod v týždňoch 37 a 38. Neistili ale žiadnu súvislosť s tým, keď boli ženy vystavené chladu po celú dobu tehotenstva.

Ženy, ktorých prvých sedem týždňov tehotenstva prinieslo extrémne horúčavy, mali o 11 percent vyššie riziko pôrodu v 34. týždni a o štyri percentá zvýšené riziko v 37. až 38. týždni. Život na extrémne teplom mieste po celú dobu tehotenstva bolo spojené so zvýšeným rizikom predčasného pôrodu o 6 až 21 percent.

Výskumníci veria, že dôvod je, že počas chladného počasia, ľudia s väčšou pravdepodobnosťou hľadajú úkryt, a tak môžu ľahšie uniknúť účinkoch chladu. Počas vĺn horúčav ľudia majú väčšiu šancu vydržať teploty, a to najmä v prípade, že si nemôžu dovoliť klimatizáciu. Zmena klímy by mohla viesť k prudkému nárastu miery detí narodených predčasne v dôsledku zvýšenia počtu extrémne horúcich dní. Výsledky by mali dať podnet lekárom, aby navrhli intervencie na minimalizáciu expozície tehotných žien extrémnym teplotám.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení
Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?

Komentáre