Zdravie

Môže akupunktúra odvrátiť demenciu?

"Staroveká liečebná metóda možno mnoho ľudí desí. Zahŕňa predsa vpichovanie tenkej ihly do rôznych častí tela. Predstavuje aj pomoc starším ľuďom, aby si mohli zachovať svoju pamäť."

Zuzana Lobotková, 19. augusta 2016 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko
Akupunktúra trikrát týždenne po dobu dvoch mesiacov zlepšuje skóre na pamäťových testoch. Čínski vedci zistili, že staroveká liečba by sa dokonca mohla použiť na odvrátenie úpadku v raných fázach demencie. Liečba je obzvlášť účinná, ak popri nej pacienti užívajú lieky proti demencii.

Vedci sa už dlho zamýšľali nad výhodami akupunktúry, čo je disciplína stará 3000 rokov. Kritici tvrdia, že jej výhody neboli nikdy preukázané a dokonca odporúčajú, aby akupunktúra nebola využívaná na liečbu bolestí chrbta. Ale iní hovoria, že je užitočná metóda, ktorá by mala byť využívaná čo najviac, a to najmä tam, kde neexistuje žiadna iná účinná liečba.

V novej štúdii výskumní pracovníci porovnávali zistenia piatich predchádzajúcich štúdií zahŕňajúcich 568 pacientov. Už dlho sa hovorí o tom, že denné lúštenie krížoviek alebo hlavolamov je cesta k udržaniu aktívnej mysle. Teraz vedci zistili, že typ tréningového programu, ktorým mozog precvičujeme, je kľúčom k zníženiu rizika degeneratívnych ochorení mozgu.

Len 11 sedení s konkrétnou technikou zvanou spracovanie rýchlosti by mohlo pomôcť znížiť šance u starších pacientov s rozvíjajúcou sa chorobou takmer o polovicu. A každé cvičenie mohlo znížiť riziko o 8 percent. Cieľom je v tomto prípade zlepšiť čas a presnosť mentálnych schopností. Tí, ktorí dokončili výcvik, spozorovali zlepšenie pozornosti. Taktiež mali znížené príznaky depresie, lepší funkčný výkon a zlepšenú schopnosť šoférovania. Ale tréning pamäte a uvažovania nemal žiadny prínos pre prevenciu demencie.

Vedci zistili, že tým, ktorí absolvovali akupunktúru, sa darilo lepšie ako tým, ktorí dostávali lieky proti demencii. Mali lepšie skóre na dvoch testoch - skúmanie duševného stavu a test rozpoznávania obrazu. Kombinácia akupunktúry a liekov tiež výrazne zlepšila skóre v porovnaní s užívaním liekov.

Len ako placebo?


Výskumníci dospeli k záveru, že akupunktúra má významný pozitívny účinný na kognitívne a pamäťové funkcie. Objavili sa však hlasy, ktoré sa ozývajú proti výskumu, keďže testy boli vykonané v Číne, kde pacienti často dávajú akupunktúre prednosť pred lekárskym zásahom. Alternatívna liečba teda mohla fungovať ako placebo.
Z tohto dôvodu sú potrebné prísne klinické štúdie v západných nastaveniach, aby sa metóda liečby odskúšala na inej populácii. Doktor James Pickett, šéf výskumu z Alzheimer Society, povedal: „Nedostatok silných a presvedčivých dôkazov sťažuje dosiahnutie zmysluplných záverov. Na tomto základe akupunktúra nie je odpoveďou na predchádzanie problémom s pamäťou alebo demencie.“

Ozývajú sa však aj obhajujúce hlasy. Bolo opakovane preukázané, že čínska akupunktúra takmer nikdy nepriniesla negatívne výsledky. To znamená, že v rukách čínskych vedcov akupunktúra pracuje pre dobro pacienta.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rybí olej a jeho výhody po srdcovom infarkte
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Čím väčšie brucho, tým potrebujete viac slnka
Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec

Komentáre