Zdravie

Rybí olej a jeho výhody po srdcovom infarkte

"Mnoho srdcových lekárov vám povie, že jeden z najlepších spôsobov, ako udržať svoje srdce zdravé, je do stravy zahrnúť viac zdravých tukov. "

Zuzana Lobotková, 9. augusta 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Tuky, ako omega-3 mastné kyseliny nájdené v rybách, by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Štúdie ukázali, že ľudia v niektorých častiach sveta, ktorí jedia viac rýb, majú nižší výskyt srdcových chorôb a menej infarktov. Jedna vec, ktorá je menej jasná, je, akú úlohu hrá rybí tuk u ľudí, ktorí už prekonali infarkt.

Ako vyzerá srdce po infarkte?


Môžu omega-3 mastné kyseliny poskytnúť podobné výhody? Výskumníci na čele s doktorom Raymondom Kwongom to chceli zistiť, a tak využili sofistikovanejšie zobrazovacie metódy, ktoré môžu poskytnúť detailné obrazy srdca. Dôležité je spoznať, ako sa mení v nasledujúcich dňoch a týždňoch po infarkte.

Na účely tejto štúdie študovali takmer 360 ľudí, ktorí nedávno prekonali srdcový infarkt. Tí boli náhodne rozdelení do skupín: v jednej si účastníci mali dať štyri gramy omega-3 mastných kyselín a v druhej placebo tabletky, obe po dobu šiestich mesiacov. To je vysoká dávka, keďže jedna porcia lososa obsahuje od pol gramu po jeden gram zdravej kyseliny. Každé dva mesiace dobrovoľníci prišli na MRI srdca, kde lekári sledovali, nakoľko sa tento sval mení.

Za normálnych okolností po infarkte časť srdca nedostáva kyslík a táto časť sa už nikdy neobnoví. Zostávajúce zdravé tkanivo začne kompenzovať ohrozenie tkaniva, ale musí pracovať podstatne ťažšie, aby udržalo normálnu funkciu srdca. V priebehu času to môže viesť k jazvám na tkanive od prepracovania a začne to obmedzovať aj schopnosť zdravého tkaniva, aby si robilo svoju prácu.

Správna dávka


Kwong a jeho tím zistili, že ľudia užívajúci vysokú dávku omega-3 mastných kyselín mali o šesť percent menší pokles funkcie srdca, než tí, ktorí užívali placebo. Ba čo viac, ľudia, ktorí preukázali najvyššiu hladinu omega-3, vykazovali najvýraznejšie zníženie zjazvenia (až 13 percent) v porovnaní s jedincami s najnižšou úrovňou. Účinky zostali silné aj potom, čo výskumní pracovníci zariadili, že všetci ľudia užívali štandardné lieky na ochorenia srdca.

Omega-3 mastné kyseliny predstavujú prevenciu zjazvenia inak zdravého svalu kvôli infarktu. Na základe analýzy ich krvných vzoriek uvádzajú ľudia užívajúci omega-3 doplnky tiež nižšiu hladinu zápalových markerov, čo naznačuje, že rybí olej môže pracovať na znížení zápalov po infarkte. Čím viac zostáva zdravého tkanivá, tým silnejšie srdce bude.

Tieto zistenia sú len prvým krokom na posúdenie, či doplnky omega-3 mastných kyselín by mali byť súčasťou každej reakcie na srdcový infarkt. Štyri gramy sú vysoká dávka. Predchádzajúce štúdie, v ktorej ľudia užívali jeden gram rybieho oleja, boli viac konzistentné. Väčšina ľudí tiež začala brať doplnky dva až štyri týždne po infarkte. Možno by priniesli väčší prospech, keby začali brať doplnky skôr. Koľko omega-3 je potrebné na spustenie remodelácie srdca priaznivým spôsobom? Kwong odobral vzorky krvi od dobrovoľníkov a bude ich ďalej študovať a radiť im, ako omega-3 mastné kyseliny pracujú v tele po infarkte.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec
Aj jeden pohár vína denne zvyšuje riziko rakoviny
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať
Dojčenie pomáha vytvárať puto medzi matkou a dieťaťom

Komentáre