Zdravie

Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?

"Pri cestovaní v tehotenstve treba myslieť na bezpečnosť. Nechcete predsa ohroziť seba ani svoje dieťa."

Katarína Bačová, 7. augusta 2016 14:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Tehotenstvo nie je choroba, no byť ostražitou sa vypláca. Chceme predsa, aby sa dieťatko narodilo zdravé a nijako sme ho neohrozili. Až 70 percent ťažkých úrazov počas tehotenstva sa stane počas dopravných nehôd. „Nehoda auta aj pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu môže žene v druhom stave spôsobiť vážne zranenia.“ vysvetľuje Lukáš Fiala zo spoločnosti Britax Römer. Nepripútané budúce mamičky výrazne znižujú šance na prežitie svojho dieťaťa. Za zváženie stojí aj šoférovanie v treťom trimestri. V rovnakom období lekári neodporúčajú už ani cestovanie lietadlom.

Použite bezpečnostný pás


Pripútať sa v aute by malo byť samozrejmosťou aj v tehotenstve. „Spodnú časť popruhu je potrebné umiestniť čo najnižšie pod brucho ženy, priečny popruh by mal viesť nahor vedľa brucha a medzi prsia, nikdy nie cez brucho samotné,“ vysvetľuje výrobca autosedačiek Britax Römer. Medzi telom a palubnou doskou má byť čo najviac miesta. Správne upevnené pásy znižujú riziko odlúčenia placenty pri ťažkých nehodách. Tým bráni aj okamžitej smrti dieťaťa. Využite preto pás aj pri krátkych vzdialenostiach.

Šoférky by si mali dať pauzu


Očakávanie prináša dilemu aj aktívnym šoférkam. Je na vás, ako zhodnotíte svoje sily. Tehotenstvo však prináša množstvo zmien, ktoré vás môžu za volantom zaskočiť. Pauzu od šoférovania by si mali dať predovšetkým ženy v treťom trimestri. Kolísanie krvného tlaku a s tým súvisiace nevoľnosti vedú k zníženiu schopností rýchlych reakcií. Tie sú však v cestnej premávke nevyhnutné.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lietanie len pre pripravené


Leteckej dovolenky sa počas tehotenstva nemusíte vzdať. „Najbezpečnejšie je cestovanie počas druhého trimestra, teda v období od 14. do 27. týždňa. V tejto dobe je pravdepodobnosť potratu či predčasného pôrodu najnižšia. Je vhodné následne dodržiavať niekoľko všeobecných odporúčaní,“ vysvetľuje lekár Tomáš Kampe, ktorý pôsobí ako odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty.

Kampe opäť zdôraznil najmä správne použitie bezpečnostných pásov. Pásy nesmú tlačiť priamo na brucho. „Dobré je sa taktiež príležitostne prejsť uličkou, v prípade, že to nie je dovolené, časté preťahovanie členkov tiež pomáha,“ vysvetľuje. Tehotným odporúča kompresné pančuchy, ktoré zabránia vzniku krvných zrazenín. Netreba zabúdať na pravidelné dopĺňanie tekutín. K pohode počas cestovania pomôže aj vyhýbanie sa jedlám spôsobujúcim plynatosť. Napriek týmto opatreniam však môže dochádzať k opúchaniu nôh, problémom s ušami či prekrvením nosnej sliznice.

Po 37. týždni tehotenstva už lekári lietanie neodporúčajú. Pôrod sa môže kedykoľvek spustiť.

Či už cestujete autom alebo lietadlom, dôležité je zhodnotiť svoj aktuálny zdravotný stav a zbytočne neriskovať. Vhodné je poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

Zdroj: TS Britax Römer

ODPORÚČAME AJ:
Pravidelný režim znamená zdravšie deti
Je pre vás bežný denný hluk bolestivý? Štuple do uší nepomôžu
Svadobnú cestu môže skomplikovať letenka s dievčenským priezviskom
Kliešťa treba vybrať do 24 hodín

Komentáre