Zdravie

Je pre vás bežný denný hluk bolestivý? Štuple do uší nepomôžu

"Od tečúcej vody, cez chôdzu po ulici, po ťukanie na klávesnici. Sú pre vás aj tieto bežné zvuky utrpením? "

Zuzana Lobotková, 3. augusta 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Ľuďom s hyperakúziou, čo je zvýšená citlivosť na hluk, aj každodenné zvuky môžu spôsobiť vážne bolesti hlavy. A naozaj ide o zvuky, ktoré väčšine populácie žiadne výrazné problémy nespôsobujú. Úzkosť, bolesti a plač. Aj tak môže dopadnúť boj s týmto stavom, ktorý postihuje asi 6 miliónov ľudí (je bežný najmä u detí), aj keď menej ako polovica z nich trpí až do takej miery, že by museli zakročiť.

Aké máte možnosti?


Hyperakúziu môžeme definovať ako intoleranciu voči bežným každodenným zvukom. Sluchový systém je z neznámych príčin citlivejší na zvuky. Spomínané nepríjemné príznaky môžu byť vyvolané radom zvukov určitej frekvencie. Následkom je migréna, Lymská choroba (spúšťa ju aj prisatý kliešť), hučanie, zvonenie alebo bzučanie v hlave. Hyperakúzia pôsobí aj na mozog a zapríčiňuje intenzívnu únavu. Lekári často tieto problémy pripisujú stresu, prepracovanosti a podobne. Prípadne hľadajú infekcie a zápal vnútorného ucha.
Na hyperakúziu však neexistuje žiaden liek, dokonca ani štuple do uší nie sú riešením. Stav dokážu dokonca zhoršiť. Možnosti liečby zvyčajne predstavuje zvuková terapia, ktorá zahŕňa používanie zvukových generátorov. Tie si máte púšťať večer pred spaním a postupne majú znižovať vašu citlivosť na hluk. Ďalšou možnosťou je kognitívno-behaviorálna terapia, ktorej cieľom je zmeniť reakcie pacienta na životné udalosti.

Nie štupľom do uší


Neurológ vám môže ponúknuť antidepresívum, ktoré zvyšuje množstvo serotonínu a noradrenalínu v mozgu, keďže majú upokojujúci účinok na centrálnu nervovú sústavu. To by malo pomôcť s hyperakúziou a migrénami. Oba stavy totiž vyvolávajú nerovnováhu chemických látok v mozgu. Antidepresíva otupia tieto bolesti, takže ľudia s hyperakúziou budú schopní sa rozprávať a smiať s priateľmi bez nežiaducich účinkov.

Štuple do uší nie sú dobrý nápad. Je to dokonca jedna z najhorších vecí, ktoré môžete urobiť. Pri ich použití vyradíte sluch od zvukov z vonkajšieho sveta, na čo mozog reaguje tým, že zvyšuje jeho citlivosť, aby ste lepšie počuli. Keď si štuple z uší vyberiete, hladina hluku môže byť ešte hlasnejšia, čím sa hyperakúzia zhorší. Keď si ich dáte von, všetko je „na plné pecky“. Pomôže vám aj cvičiť si všímavosť, aby vás neprekvapili rôzne zdroje hluku, alebo upokojiť mozog a snažiť sa obmedziť negatívne emócie voči zvukom.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Opuchnuté a boľavé prsty. Hrozí vám textitída?
VIDEO: Liečivé huby rastú i na Slovensku, na liečbu ich využívame málo
Kliešťa treba vybrať do 24 hodín
Potíte sa priveľa? Tu je dôvod, prečo a čo môžete robiť

Komentáre