Zdravie

Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec

"Bolesti chrbta sú v dospelosti jednou z najčastejších príčin hospitalizácii a práceneschopnosti. Zdravému chrbtu bez bolestí možno pomôcť aj správnym sedením. "

TASR, 9. augusta 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer
Problémy s chrbticou a zlým držaním tela sa netýkajú len dospelých, ale aj detí. "Medzi najčastejšie odchýlky v držaní tela patrí oploštenie alebo zväčšenie predozadného zakrivenia chrbtice (lordóza), guľatý chrbát, prípadne patologické zakrivenie chrbtice do strán (skolióza)," hovorí detská lekárka Katarína Stolárová Grmanová.

Príčiny, ktoré odchýlky spôsobujú, sú podľa jej slov rôzne. Patria sem nevhodný postoj, nadváha, ale aj podvýživa. "Problémom môžu byť aj ploché nohy, krátkozrakosť, vrodené chyby či zlé návyky," vysvetľuje Stolárová Grmanová. Rodičom odporúča všímať si držanie tela svojich detí. Čím skôr sa zlozvyky podchytia, tým lepšie.

"Je potrebné zamerať sa na vypučený zadok, bruško, guľatý chrbát, odstávajúce lopatky, asymetrické držanie či predsun hlavy a pliec. Rovnako si všímajte nesprávne zhrbené alebo uvoľnené sedenie v škole či pri počítači," upozorňuje Stolárová Grmanová.

S nástupom dieťaťa do školy prichádza aj sedavý spôsob života. "Prváci sedia v škole, ale aj doma nad úlohami. Prevenciou vzniku zlého držania tela je preto jednoznačne pohyb. Tanec je v tomto smere ideálny," radí detská lekárka. Tanečné aktivity totiž nenúteným spôsobom vplývajú na správne držanie tela a funkciu vnútorných orgánov. Okrem toho sa rozvíja ich koordinácia, kondícia i pamäť.

Nebezpečné zlozvyky však môže dieťa nadobudnúť aj pod vedením necertifikovaného lektora. "Treba si uvedomiť, že dieťa je nepopísaná tabuľa. Zlozvykov, ktorým sa môže naučiť v detstve, sa bude neskôr veľmi ťažko zbavovať. Netrúfla by som si trénovať dieťa bez predchádzajúceho štúdia a skúseností," varuje rodičov certifikovaná tanečná lektorka Katarína Štumpfová.

Bolesti chrbta sú v dospelosti jednou z najčastejších príčin hospitalizácii a práceneschopnosti. Zdravému chrbtu bez bolestí možno pomôcť aj správnym sedením. Ideálny sklon operadla je 100 až 110 stupňov. Kým os trupu by s nohami nemala zvierať pravý uhol, na jeho dodržiavanie treba myslieť, pokiaľ ide o chodidlá s predkolením a tiež predkolenia so stehnami. Vhodný je aj tzv. chlapský sed so široko rozkročenými nohami.

ODPORÚČAME AJ:
Aj jeden pohár vína denne zvyšuje riziko rakoviny
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať
Dojčenie pomáha vytvárať puto medzi matkou a dieťaťom

Komentáre