Zdravie

Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať

"Azbest najčastejšie možno nájsť na strechách, v interiérových priečkach, kanalizačných a odpadových potrubiach, izoláciách, obkladoch, stropných paneloch či balkónoch."

TASR, 7. augusta 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič
Niektoré krajiny Európskej únie začínajú zavádzať legislatívu, ktorá predávajúcemu prikazuje doložiť doklad o tom, že nehnuteľnosť neobsahuje azbest. Na Slovensku to zatiaľ nie je povinnosťou. Pri kúpe alebo prenájme nehnuteľnosti by sa klienti okrem lokality, občianskej vybavenosti či ceny mali zaujímať o tzv. zdravotný stav budovy, radí realitná kancelária Lexxus.

Okrem aktuálneho stavu stavby je podľa nej dobré si vopred zistiť, či pri jej výstavbe nebol použitý zdraviu škodlivý azbest. „Do roku 1989 sa totiž azbest kvôli jeho výborným tepelno-izolačným vlastnostiam pomerne často používal pri výstavbe mnohých budov. V súčasnosti je v štátoch EÚ uzákonený zákaz jeho používania v stavebníctve,“ upozornila spoločnosť.

S azbestom sa však ľudia stretávajú pomerne často, najmä pri rekonštrukčných prácach starších budov. Azbest bol totiž používaný pri výstavbe v posledných 50 rokoch a podobne ako iné materiály, časom stráca svoju odolnosť. Vzhľadom na jeho široké použitie v minulosti predstavuje zdravotné riziko ešte pomerne dlhý čas, zdôrazňuje Lexxus.

Riziko rakoviny pľúc


Problém nastane vtedy, ak sa azbest poruší. Vplyvom prírodnej erózie, starnutím alebo neopatrným mechanickým poškodením sa stáva materiál obsahujúci azbest pre ľudské zdravie veľmi nebezpečným.

„Pri neodbornej manipulácii a odstraňovaní azbestu sa do okolia dostáva vysoká koncentrácia vlákien, ktorá v prostredí zostáva dlhodobo. A ak je človek vystavovaný vysokej hustote azbestových častíc, môže sa u neho postupne rozvinúť rakovina pľúc,“ vysvetlil Tomáš Hadzima zo spoločnosti Dilmun system.

To, že nejde o výnimočný problém, dokazujú aj pravidelné merania vykonávané na prítomnosť azbestových vlákien vo voľnom ovzduší a vo vnútornom prostredí budov. Tie poukazujú na časté prekročenie prípustného limitu, ktorý bol v SR prijatý na ochranu zdravia ľudí s účinnosťou od 1. januára 2002.

„Na Slovensku si teda klient môže kúpiť nehnuteľnosť, pričom ani nebude vedieť, že obsahuje azbest. Nehovoriac o ďalšej nákladnej investícii do nevyhnutnej rekonštrukcie. Odporúčame preto vždy si dôkladne zistiť, aké typy materiálu boli pri výstavbe staršej nehnuteľnosti použité,“ uviedol Peter Ondrovič z realitnej kancelárie.

Azbest najčastejšie možno nájsť na strechách, v interiérových priečkach, kanalizačných a odpadových potrubiach, izoláciách, obkladoch, stropných paneloch či balkónoch.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pivo ako prevencia rakoviny
Potíte sa priveľa? Tu je dôvod, prečo a čo môžete robiť
Uši treba po plávaní vysušiť, inak môže vzniknúť zápal
Horúčava môže na šoféra pôsobiť ako alkohol

Komentáre