Zdravie

Pravidelný režim znamená zdravšie deti

"Skúsené matky radia, aby ste vaše dieťa dávali spať skoro a vždy o rovnakom čase. Viete, aké to prináša benefity?"

Zuzana Lobotková, 26. júla 2016 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko
Lepší zdravotný stav po celé desaťročia. Deti, ktoré sa dostanú do dobrého režimu, majú napríklad polovičnú šancu na obezitu, než deti bez pravidelného režimu. Uložiť potomka do postele skoro teda neznamená len jednoduchší život pre vás.

Večierka už od detstva


Výskum ukazuje, že deti, ktoré sa dostanú do dobrej spánkovej rutiny, sú naozaj zdravšie. A preukáže sa to už v prvom roku života. Tento objav je dôležitý, pretože deti, ktoré výrazne priberú už v prvom roku života, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú obézne v neskoršej fáze života. Je tu však aj nižšie riziko srdcových ochorení, cukrovky a celého radu ďalších ochorení.

A zatiaľ čo noví rodičia môžu ťažšie spracovať varovanie o dlhodobých následkoch obezity, je pravdepodobné, že privítajú radu na lepší spánok s otvorenou náručou. Výskumníci z Penn State College of Medicine v USA študovali viac ako 250 prvorodičiek a ich deti. Ženy doma navštevovali zdravotné sestry s bezpečnostnými pokynmi, informáciami o spánku a kŕmení.

Tipy zahŕňali nastavenie skorého uloženia do postele a nechať dieťa vyplakať sa v prípade prebudenia, než k nim dobehnete ich nakŕmiť, upokojiť a poľutovať. Výskumníčka Jennifer Savageová povedala: „Kŕmenie dieťaťa môže byť jednoduchý a rýchly spôsob, ako utíšiť podráždené dieťa. Ale my nechceme, aby rodičia používali kŕmenie na upokojenie svojho dieťaťa v prípade, že dieťa nie je hladné. Plač je jednou z posledných vecí, ktoré dieťa robí, keď má hlad.“

Nemlčte


Deväťmesačné deti, ktoré boli uložené do postele o ôsmej večer a nechali ich vyplakať, ak sa prebudili v noci, spali skoro o hodinu a pol dlhšie než deti, ktoré išli spať neskôr. A vo veku jedného roka už mali deti s pravidelným režimom o polovicu nižšie riziko obezity.

Autor štúdie profesor Ian Paul uviedol: „Mnoho rodičov sa snaží udržať svoje deti bdelé v domnienke, že potom budú dlhšie spať v noci a nebudú sa prebúdzať.“ To však nie je pravda. Keď rodičia držia deti bdelé dlhšie, jednoducho spia menej. „Ak chcete, aby vaše dieťa spalo dlhšie a lepšie, dajte ho spať skôr. A ak dieťa nebude očakáva, že ho v prípade prebudenia vezmete na ruky a nakŕmite, učí sa upokojiť samo a opäť zaspať,“ dodal Paul.

Je teda dôležité vytvoriť dobré spánkové návyky už v ranom veku zo zdravotných dôvodov, vrátane prevencie obezity, ale aj pre emocionálne zdravie rodičov a rodín. Mladým rodičom obezita ani len nenapadne, tak by o tom mali byť informovaní. A teda lekári by sa s nimi mali rozprávať o váhe detí.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dostali ste bozk od vášho psa? Pozor na baktérie
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete

Komentáre