Zdravie

Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete

"Udržuje vás chrápanie vášho partnera bdelých noc čo noc? Ani on si poriadne neoddýchne. Cvičenie pre jazyk môže byť nová možnosť liečby pre milióny ľudí."

Zuzana Lobotková, 8. júla 2016 8:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Prvé výsledky pacientov s jazykovým cvičením svalov naznačujú, že znižuje problémy so spánkom asi o 50 percent, a to už po siedmich dňoch. Výskum momentálne prebieha aj u pacientov so syndrómom apnoe, kedy sa počas noci opakovane zablokujú dýchacie cesty.

Tkanivo v ústach a dýchacích cestách, vrátane jazyka, sa pri zaspaní prirodzene uvoľňuje. Pre väčšinu ľudí to nepredstavuje problém. Ale pri chrápajúcich alebo u pacientov s apnoe syndrómom toto tkanivo môže zablokovať dýchacie cesty po dobu až desiatich sekúnd, kým si to mozog uvedomí a vyšle signál k obnoveniu normálneho dýchania. Chrápanie je zvuk pri vibráciách tkanív, keď je vzduch nútený prejsť cez upchaté dýchacie cesty. Ak sa nelieči, spánkový syndróm apnoe môže prispieť k dlhodobým problémom, ako je vysoký krvný tlak, mŕtvica a srdcový infarkt.

Zázračný pomocník


Štandardná liečba prebieha kontinuálnym pozitívnym tlakom v dýchacích cestách (CPAP) – cez masku, ktorú pacient nosí počas spánku, a ktorá dodáva stlačený vzduch, aby sa zabránilo kolapsu mäkkého tkaniva. Problém s touto technikou je, že mnoho ľudí má ťažkosti nosiť a používať toto zariadenie, pretože môže byť nepríjemné, klaustrofóbické a hlučné.

Chudobný svalový tonus v jazyku je predpokladaným hlavným vinníkom pri apnoe. Znamená to, že jazýček je viac náchylný k prílišnému uvoľneniu a padá späť do dýchacích ciest, zatiaľ čo pacient spí. Nový prístroj, ktorý má pomôcť, je z plastu, má vzduchom plnené bublinky na jednom konci, ktorý chrápajúci drží v ústach, zatiaľ čo presúva jazyk do rôznych polôh vôkol neho. Pacient musí mať svoj jazyk proti výčnelkom a tlačiť až do dosiahnutia cieľového tlaku potrebného na dostatočné natiahnutie svalu. Je to približne 30 sekúnd pri každej polohe.

Niektoré z týchto svalov, ktoré ovládajú jazyk, sú tiež pripojené k tkanivám a svalom hrdla. Predpoklad znie, že jazykové cvičenie prispieva k posilneniu ôsmich jazykových svalov a tak pomáha zastaviť značné množstvo kolapsov tkaniva. Ide o vreckové zariadenie o veľkosti kapsule, aké poznáme z mnohých liekov.

Vitaj, pokojný spánok


Viaceré výskumy naznačujú, že cvičenie môže byť veľmi účinné. Štúdia z University of Quebec v Kanade sa vlani pozrela na účinky hodinových jazyk posilňujúcich cvičení po viac ako týždeň u desiatich ľudí, a to za použitia podobného zariadenia. Výsledky ukázali, že došlo k zníženiu problémov so spánkom o 48 percent.

V novej štúdii v Národnej fakultnej nemocnici na Taiwane budú pacienti používať tréner jazyka po dobu 60 minút, trikrát až päťkrát týždenne, alebo tradičnú masku, každý večer po dobu troch mesiacov. Budú sledovaní v spánkovom laboratóriu a v rôznych intervaloch kontrolovaní na kvalitu spánku a dýchania. Vedci túto techniku označujú ako jednoduchý a inovatívny koncept. Stále však čakajú na potvrdenie dlhodobých prínosov.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
ALKOHOL: Ako pôsobí na vaše telo a ako rýchlo sa po ňom spamätáte?
Je dobré nechať dieťa vyplakať sa? Zistili sme, ako to je
Záchranári varujú: Dávajte pozor na detské úrazy
Sezóna hudobných festivalov je tu: Na toto si dajte pozor
Päť krokov, ako si ľahko odvyknúť od cukru

Komentáre