Zdravie

Je dobré nechať dieťa vyplakať sa? Zistili sme, ako to je

"Môže byť ťažké počúvať detský plač šíriaci sa z postieľky, ale nechať dieťa trochu si poplakať je prospešné."

Zuzana Lobotková, 4. júla 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Občas je dobré nechať deti, nech sa vyplačú. Nerastie tak úroveň stresu detí a môže to v skutočnosti viesť k samostatnosti aj počas noci. Uvedené zistenia určite potešia rodičov, ktorí si pri svojich deťoch nedokážu dopriať dostatok nočného spánku. Táto malá štúdia sa však zamerala hlavne na rodiny s vyšším vzdelaním a príjmom. Preto je potrebný ďalší výskum, aby zistili, či zistenia platia aj pre iné skupiny.

Upokojovať alebo nie?



V štúdii výskumníci náhodne umiestnili 43 detí vo veku od 6 do 16 mesiacov, ktoré mali problémy s pretrvaním spánku v noci, do jednej z troch skupín. V jednej skupine sa rodičia snažili nereagovať na krik detí okamžite, ale nakoniec utešili deti krátko bez toho, že by ich vzali do náručia alebo zažali svetlo. Ak dieťa opäť kričalo, rodičia počkali o niečo dlhšie, než išli upokojiť deti, a tak ďalej, až kým dieťa zaspalo.

V druhej skupine sa rodičia snažili deti s problémami pri zaspávaní uložiť na dobrú noc každý deň o niečo neskôr. Ale rodičia stále utešovali deti ako za normálnych okolností. V tretej skupine, ktorá vystupovala ako kontrolná skupina, rodičia len obdržali vzdelávacie informácie o stratégiách spánku pre bábätká, ale nedostali žiadne zvláštne pokyny.

Prvé dve metódy sú kontroverzné, a to predovšetkým kvôli presvedčeniu, že detský plač môže byť stresujúci pre deti aj rodičov, a môže zvýšiť ich hladiny stresového hormónu kortizolu. Pre meranie hladiny stresu detí v štúdii výskumníci analyzovali hladiny kortizolu bábätiek z ich slín. Výsledky tiež ukázali, že hladiny kortizolu v prvých dvoch skupinách klesli viac než tie u detí v kontrolnej skupine, čo naznačuje menej stresu.

Ktorá metóda zaberá?



Štúdia zistila, že počas troch mesiacov 14 detí v prvej skupine a 15 detí v druhej skupine začalo v noci zaspávať rýchlejšie v porovnaní so 14 deťmi z kontrolnej skupiny. Okrem toho sa deti z prvých dvoch skupín budili v noci menej často.

Je možné, že tieto metódy fungujú, pretože deti sa učia upokojiť samy seba, prestať plakať a ísť spať. Jeden rok po začiatku tohto systému matky hodnotili svoje deti, hľadali akékoľvek citové a behaviorálne problémy a podstúpil test vyhodnocujúci závislosť detí a rodičov. Medzi skupinami neboli žiadne rozdiely, pokiaľ ide o správanie a emočný temperament detí.

Štúdia tiež zistila, že nálada matiek sa časom zlepšila vo všetkých troch skupinách, ale že toto zlepšenie bolo obzvlášť silné u osôb v druhej skupine. Nová štúdia poskytuje pediatrom a rodičom dôkazy o tom, ktoré metódy spánku pracujú pre deti najlepšie. U malých detí bolo obvyklé odporúčanie naučiť dieťa upokojiť sa samo. Avšak, rodičia, ktorí chcú výsledky, musia byť trpezliví. Vytrvalosť a odhodlanie uspieť majú kľúčový význam, pretože rôzne deti budú vyžadovať rôzne časové obdobia, než sa zžijú so systémom spánku.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Päť krokov, ako si ľahko odvyknúť od cukru
Slováci podceňujú choroby srdca, hoci pre ne často zomierajú zbytočne
Baktérie sú všade, dokonca aj vo vaječníkoch
Za únikom moču môže byť viacero ochorení. Poradí gynekológ či urológ

Komentáre