Zdravie

Päť krokov, ako si ľahko odvyknúť od cukru

"Jedným z posledných výrazných trendov v zdravom stravovaní je boj proti cukru, respektíve jeho vyradenie z jedálnička."

Zuzana Lobotková, 29. júna 2016 10:00
Ilustačná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Sladká biela látka sa zrazu stala nepriateľom - príčinou obezity a zlého zdravotného stavu. Strava s vysokým obsahom cukru môže spôsobiť, že sa cítite byť pomalý, máte nedostatok energie a podliehate napätiu a prepadom hladiny cukru v krvi, čo môže povzbudiť hlad a viesť vás k nezdravým voľbám. Ale pre mnohých má svet bez cukru príliš desivú tvár – je to „diéta“, ktorá zašla priďaleko.

Aj napriek tomu rastie počet ľudí, ktorí sa do tejto úlohy pustia, vykážu cukor zo svojich kuchynských liniek a privítajú nesladený životný štýl. Niektorí sa spoľahnú na rady odborníkov na výživu alebo trénerov, iní si trúfnu sami. Tu je päť jednoduchých krokov, ktoré môžu napomôcť tomu, aby bol detox od cukru realistický, dosiahnuteľný čin, ktorý je na dosah nás všetkých.

1. Vyberte si múdro


Prvým krokom na ceste k vyradeniu cukru z vašej stravy je zamerať sa pri nakupovaní na etikety potravín. Bližší pohľad na produkty, ktoré ste vložili do košíka, môže pomôcť. A teda aj výsledok bude udržateľnejší. Ale keď skúmate etikety potravín, kde by ste mali začať? Najdôležitejšou súčasťou nutričných informácií, ktoré zdobia zadnú časť akéhokoľvek obalu potravín, je zoznam zložiek.

Čo končí na „-óza“ (glukóza, sacharóza, fruktóza, laktóza, maltóza), je forma cukru, rovnako aj med, agáva, melasa a sirupy (aj kukuričný či ryžový sirup) a podobne. Čím vyššie na zozname zložiek, tým viac cukru výrobok obsahuje. Treba sa vzdať aj slaných potravín, ktoré obsahujú pridaný cukor. Ďalším krokom je zastaviť pridávanie cukru do svojich teplých nápojov a iných potravín.

2. Malé kroky k úspechu


Detox od cukru bude naozaj ťažký. A pre tých z nás, ktorí majú obzvlášť radi sladké, sa môže zdať aj nemožný. Je preto nevyhnutné nevzdať sa, ak občas zlyháte a cukor si dáte. Postupné vykonávanie jednotlivých krokov a výluk môže byť lepšou voľbou. A ak aj naozaj neodoláte kúsku čokolády alebo poháru vína, nebúchajte si hlavu o stenu a rozhodne to neberte ako zámienku, aby ste sa vzdali.

Svoju snahu a cieľ si pripomeňte tak, že hneď na druhý deň začnete odznova. Keď drasticky znížite príjem cukru, mali by ste si všimnúť rozdiel vo svojich energetických úrovniach, a to už po niekoľkých dňoch alebo týždňoch. A nebudete sa chcieť k cukru vrátiť.

3. Rovnováha v črevách


Stále viac vedeckých štúdií produkuje čoraz viac dôkazov o význame mikroskopických baktérií, ktoré obývajú náš tráviaci trakt. Tisícky mikróbov ukryté v tráviacom trakte sú životne dôležité pre zdravie človeka - ovplyvňujú hmotnosť a majú na starosti množstvo rôznych chorôb. Aj keď príde na cukor, vnútorná ekológia človeka je rovnako dôležitá.

Tí s mikroflórou, ktorá je mimo rovnováhy, budú prirodzene požadovať cukor. A pri obmedzení jeho príjmu sa budú tieto chute len zhoršovať. V niektorých prípadoch je odstránenie akejkoľvek stopy po cukre zo stravy príliš veľký šok pre telo. „Absťák“ môže spôsobiť nedostatky živín a vyvolať zvýšenie počtu „zlých“ baktérií.

Prirodzený spôsob, ako pomôcť eliminovať „zlé“ baktérie z tela je pravidelné užívanie probiotík. Tie budú nielen pomáhať regulovať „dobré“ baktérie v tráviacom systéme, ale budú tiež fungovať ako prírodné čistiace prostriedky. Potraviny ako jogurt, kefír, kapusta a podobne poskytujú celý rad probiotických baktérií, a to môže byť podporované prostredníctvom viacerých kmeňov probiotických doplnkov.

4. Potlačte svoje chute


Keď začnete vytesňovať cukor zo svojho jedálnička, je nevyhnutné, že vaša energetická hladina môže klesnúť, ako sa vaše telo prestaví na iný systém. To môže vyvolať nenásytnú túžbu na niečo sladké. Dodajte telu chróm alebo extrakt zo zelenej kávy, čo zvýši váš metabolizmus. Chróm udrží vaše popoludňajšie sladké chúťky v šachu.

5. Buďte dlhšie sýty


Keď ste hladný, je takmer nemožné odolať nutkaniu na čokoládu alebo iné sladkosti. Príčinou nášho hladu je ukrytá v inej potravinovej skupine. Skôr než cukor, vaše telo volá po porcii proteínu. Potraviny s proteínom sa trávia pomalšie, a preto zostanú v žalúdku dlhšie, čo nás udrží sýtych. Mäso, ryby, vajcia, fazuľa, šošovica, orechy a semienka s každým jedlom preto môžu byť užitočné pri kontrole chuti do jedla a na reguláciu telesnej hmotnosti. Pre vegetariánov alebo vegánov môžu poslúžiť špeciálne proteínové prášky. Pre tých, ktorí majú stravu bohatú na rastlinných potravinách, môže byť ľahké zabudnúť na význam proteínu.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Českí vedci objavili prvú látku účinnú proti vírusu zika
Zabíja vás vaša práca?
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Vedci skúmajú nový spôsob, ako zabrániť šíreniu HIV v organizme
Trpíte bolesťami chrbta? Zabudnite na ploché topánky a zmeňte vankúše

Komentáre