Zdravie

Zabíja vás vaša práca?

"Trávite dlhé hodiny za pracovným stolom, len aby ste zapôsobili na šéfa? Môže to viesť k vzniku srdcových ochorení a cukrovky 2. typu."

Zuzana Lobotková, 14. júna 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Dychtivosť zapôsobiť na pracovisku bráni počas dňa viac ako polovici zamestnancov v odchode z práce - s ničivými zdravotnými následkami. Experti hovoria, že by sedavé správanie takýchto pracovníkov v súčasnosti mohlo prispieť k zvýšeniu cukrovky 2. typu a srdcových ochorení. Nová štúdia odhaľuje výhovorky, prečo neodchádzame z práce.

Aká je vaša výhovorka?


Veľa náročných zadaní (32 percent), kultúra na pracovisku (14 percent) a stres (13 percent). To sú časté výhovorky. Medzitým, polovica ľudí (52 percent) ani neodchádza z kancelárie na obed alebo na obedňajšiu prechádzku. A to aj napriek tomu, že zamestnanci sami hovoria, že tráviť čas vonku im pomáha cítiť sa zdravšie a šťastnejšie.

Štúdia zistila, že 24 percent pracovníkov pravidelne pracuje aj cez ich prestávku. Tieto štatistiky nasledujú údaje z iných prieskumov, ktoré odhalili, že jeden z piatich ľudí nikdy necvičí a 83 percent nevie, čo je odporúčaná týždenná úroveň fyzickej aktivity.

Je teda dôležité vyzvať vašich zamestnancov alebo kolegov, aby si cez prestávku oddýchli, išli na obed a sedenie striedali s chôdzou. Práve to pomáhajú chrániť ich duševnú pohodu. Babs Evansová, jedna z autorov štúdie, povedala: „Keď ste v práci pod tlakom, je veľmi jednoduché preskočiť prestávku na obed a namiesto toho si dať niečo rýchle a jednoduché na jedenie pri vašom stole, ale to nie je zdravé. Aj desaťminútová prestávka preč od stola na prechádzku a vyčistenie hlavy môže pomôcť, aby ste sa zbavili stresu.“

Stres spojený s prácou zaťažuje vašu duševnú pohodu a môže mať dominový efekt na fyzické zdravie. „Ľudia, ktorí sú pod príliš veľkým tlakom s väčšou pravdepodobnosťou skĺznu k nezdravej strave a sú menej aktívni, ak vôbec. Takéto správanie je spojené s radom zdravotných problémov, vrátane cukrovky 2. typu a chorôb srdca či obehovej sústavy,“ dodala Evansová.

Vstaňte od stola


Týmto chorobám sa dá do značnej miery predchádzať a byť aktívny je účinný spôsob, ako pomôcť znížiť riziko ich vzniku. Byť fyzicky aktívny, ako je známe, pomáha znížiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2 a chorôb srdca a obehového systému. Do štúdie zapojili 2000 mužov a žien.

Ale len päť percent opýtaných pracovníkov robilo niečo aktívnejšie počas obedňajšej prestávky, ako napríklad ísť do posilňovne alebo na prechádzku. Štvrtina (23 percent) uviedla, že jednoducho nemôže nič robiť počas obeda. Viac ako 90 percent respondentov uviedlo, že ísť na prechádzku znamenalo, že sa cítili zdravšie a šťastnejšie.

Cukrovka aj choroby srdca a obehového systému sú potenciálne život ohrozujúce, ak sa neliečia, prinášajú aj ďalšie problémy. Oddanosť práci je chvályhodná vec, ale myslite aj na seba. Prechádzajte sa, doprajte si pauzu a buďte aktívny.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Lysohlávky ako prísľub v boji s depresiou
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre