Zdravie

Trpíte bolesťami chrbta? Zabudnite na ploché topánky a zmeňte vankúše

"Bolesť chrbta je jedným z najčastejších fyzických problémov, ktoré väčšina ľudí zažije v určitom okamihu svojho života."

Zuzana Lobotková, 10. júna 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Či už je to všeobecná tuhosť, konštantné bolesti alebo niečo vážnejšie, mnoho ľudí nedokáže nájsť konkrétnu liečbu, ktorá by u nich fungovala. Vtedy treba skúsiť kombináciu malých zmien, ktoré môžu pomôcť odstrániť bolesť.

Experimentujte s novými polohami


Pokiaľ sú bolesti krčnej chrbtice skutočný problém, uistite sa, že vankúš podopiera len hlavu, nie ramená a krk. Ak spíte na boku, je vaše rameno a krk na vankúši, kĺby na tejto strane budú stlačené a kĺby na opačnej strane natiahnuté, čo spôsobí stuhnutie krku.

Možno budete musieť vyskúšať rôzne typy vankúšov, kým nájdete ten pravý. Neexistuje žiaden univerzálny typ vankúša, ktorý je vhodný pre každého. Ďalším spôsobom, ako zmierniť tlak na chrbát, je ležať na boku s vankúšom medzi kolenami, aby bola vaša panva rovno. Ideálne je mať pevnejší matrac, pretože príliš mäkké postele sa vám prispôsobia a neposkytnú chrbtici podporu, ktorú potrebuje.

Použite svoju predstavivosť


Predstaviť si balón hélia nad hlavou ako pomoc pri držaní tela. Zlé držanie tela môže spôsobiť svalovú nerovnováhu, ktorá vyvíja tlak na určité oblasti chrbtice, čo časom povedie k bolesti / opotrebovaniu. Jeden skvelý spôsob, ako napraviť držanie tela, je predstaviť si, že máte héliový balón pripojený k hornej časti hlavy – ťahá vás do výšky, aby ste si natiahli chrbticu. Je to ako rady z 50. rokov, ktoré odporúčali chodiť s knihou na hlave.

Základ je držať hrudník otvorený, takže sa vaše ramená nezaokrúhlia smerom dopredu, držať neutrálne vyrovnanie bedrovej chrbtice - nie príliš klenuté a nie príliš ploché. Naše telo je navrhnuté tak, aby mierna prirodzená krivka v chrbtici vytvorila rovnováhu a tlmenie nárazov pri pohybe. Problém začína, keď sa tieto krivky zväčšia a vzniká nerovnováha a bolesť.

Aktivujte jadro


Nesprávna technika zdvíhania a ohýbania môže predstavovať škodlivé namáhanie chrbtice (najmä medzistavcovej platničky). Pri dvíhaní sa uistite, že pokrčíte kolená a boky skôr ako chrbticu. Ak niečo zdvíhate, aktivujte svoje jadro. Neskrúťte sa pri nesení závažia blízko pri tele. Pilates je vhodné cvičenie na posilnenie jadra tela, čo môže pri práci s kvalifikovaným fyzioterapeutom naozaj pomôcť s bolesťou chrbta.

Silný chrbát môže znížiť riziko jeho bolestí. V tele máme dve sady svalov. Tie, ktoré produkujú pohyb (globálny systém) a tie, ktoré poskytujú podporu / stabilitu (stabilizačný systém). Obe skupiny svalov musia byť silné, aby sa zabránilo bolesti chrbta. Z tohto dôvodu robí kombinácia pilatesu a všeobecných foriem cvičenia na posilnenie svalov to pravé riešenie. Pomôžu vám brušáky, drepy alebo výpady.

Zbohom plochým topánkam


Neustále sa hovorí, že vysoké podpätky vplývajú na chrbát a kolená. Ale aj nosenie plochých topánok môže za bolesti chrbta, najmä ak patríte medzi ľudí s plochými nohami. Ak nosíte veľmi ploché topánky, ako baletky alebo žabky, teda bez klenby, bude vaša noha „padať“ dovnútra pri každom kroku. To prenáša abnormálny tlak až do kolien, bedier a dolnej časti chrbta. Na dobrú obuv teda určite dbajte.

Postavte sa k práci


Sedenie môže zvýšiť tlak na diskoch v oblasti bedrovej chrbtice, najmä ak sedíte v padnutej pozícii. Čoraz populárnejšie sú pracovné stoly na počítače, pri ktorých sa stojí. My vám však poradíme striedať sedenie a státie, pretože aj dlhodobé státie znamená tlak na plôšky kĺbov v chrbtici. Odporúčanie znie každých 20 až 30 minút zmeniť polohu a hýbať sa. Ponaťahujte sa, prejdite sa okolo pracovného priestoru. Aj takéto maličkosti môžu zmierniť bolesti chrbtice

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Hospodárska kríza pravdepodobne zvyšuje počet úmrtí na rakovinu
Deti v bazéne? Takto ich môžete ochrániť
Odstránené kliešte je možné dať vyšetriť na nebezpečné ochorenia
Sú raňajky základom dňa? Zistili sme, ako to je

Komentáre