Zdravie
Pravda o alkohole: Pomáha alebo škodí?
, 10. novembra 2012 6:00
Znižuje riziko srdcovocievnych ochorení
Roky výskumov jednoznačne ukazujú, že striedma konzumácia alkoholu znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Pozor, striedma konzumácia neznamená pitie podľa vlastných hraníc. U mužov sú to tri jednotky alkoholu denne a u žien dve, pričom jedna jednotka je 10 g alkoholu. Takáto konzumácia podľa štúdií chráni aj pred cukrovkou a mŕtvicou.
Ako zdvihnúť hladinu dobrého cholesterolu?
Vedci sa roky pokúšali vyvinúť lieky, ktoré by zdvihli hladinu dobrého cholesterolu. Ten totiž znižuje riziko srdcových chorôb tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu. Skúšali viacero možností, a pritom stačilo ísť do supermarketu a popozerať sa po regáli s vínom alebo s likérmi. Výsledky štúdie hovoria, že keď si denne dáme jednu alebo dve jednotky alkoholu, tak zvýšime koncentráciu dobrého cholesterolu v našej krvi o 12 %.

Má aj tienisté stránky
Zdraviu prospešné výhody občasného pripitia si majú aj svoje tienisté stránky. Sú totiž vyvážené hrozbami ako zvýšené riziko niektorých druhov rakoviny.
Pri pravidelnej konzumácii alkoholických nápojov je človek náchylnejší na rakovinu ústnej dutiny, hrtana, pečene, hrubého čreva, konečníka a prsníka. Alkohol sa totiž v tele rozkladá na chemickú látku s názvom acetaldehyd a tá môže poškodiť DNA. Ak si alkoholu doprajete viac, vo vašom tele vzniknú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky.

Najlepšie je červené víno a tmavé pivo
Červené víno a tmavé pivo obsahujú najviac antioxidantov, ktoré ničia voľné radikály v tele a pomáhajú nám udržať si zdravie. Ak si budete vyberať, čím si s niekým pripijete, zvoľte jednu z týchto možností.