Zdravie

Pasívne fajčenie výrazne ohrozuje zdravie tehotných žien i plodu

"Vyfukovaný dym z cigarety obsahuje tisíce rôznych zlúčenín, ktoré sa šíria vzduchom aj dlho po dofajčení."

TASR, 21. novembra 2018 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Pasívne fajčenie, teda neúmyselné vystavovanie sa cigaretovému dymu, by ľudia nemali podceňovať. Dym z cigariet totiž znamená pre nefajčiarske okolie výrazné zdravotné riziko. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia (20. november). TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Pasívne fajčenie podľa ÚVZ výrazne ohrozuje zdravie tehotných žien i plodu. Deti, ktoré, sú vystavené pasívnemu fajčeniu v domácnostiach, majú už od útleho detstva zvýšené riziko ochorení dýchacích ciest, neskôr ich môže trápiť alergická nádcha, kožné ochorenia alebo zápaly stredného ucha. Je taktiež u nich aj vyššia dispozícia na vznik onkologických ochorení.

"Tehotné pasívne fajčiarky zase ohrozujú vývoj plodu. Riziko pre plod je u nich rovnaké, ako u gravidných žien, ktoré vyfajčia jednu až päť cigariet denne. Fajčiarky majú zvýšené riziko predčasného pôrodu, u novorodencov je vyššie riziko syndrómu náhleho úmrtia. Navyše deti matiek, ktoré fajčili počas tehotenstva, často trpia mnohými komplikáciami. Najvážnejšie sú neurologické abnormality a poruchy vývoja správania sa," varuje ÚVZ.

Vedúca Odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ Jana Hamade priblížila, že vyfukovaný dym z cigarety obsahuje tisíce rôznych zlúčenín, ktoré sa šíria vzduchom aj dlho po dofajčení. Tieto látky reagujú s ďalšími znečisťujúcimi látkami v okolí, čím sa vytvárajú úplne nové nebezpečné zlúčeniny ovplyvňujúce DNA. "Tie sa usadzujú po byte, a to aj na veciach, ktoré sa nachádzajú v inej miestnosti, kde sa napríklad vôbec nefajčí. Nikotín sa ukladá najmä vo vlasoch, kde sa dá preukázať ešte po dlhom čase. Našiel sa aj vo vlasoch malých detí zo silno fajčiarskych domácností, respektíve u tých detí, ktorých matky neprestali fajčiť ani počas tehotenstva," spresnila.

Štatistiky ukazujú, že prvá skúsenosť s cigaretou neobchádza už ani štvrtákov na základných školách. Takmer 34 percent detí vo veku 11 až 14 rokov uviedlo, že už skúšalo fajčiť cigarety. Vyplýva to zo školského prieskumu TAD v roku 2014 na vzorke 5436 žiakov základných škôl. K dennej potrebe si aspoň raz zapáliť cigaretu sa priznalo 24 percent zo 4908 oslovených stredoškolákov.

Užívanie tabaku je pritom podľa ÚVZ výrazným rizikovým faktorom viacerých zhubných nádorov a úmrtí. Cigaretový dym obsahuje viac ako 7000 chemických látok a zlúčením, z ktorých veľké množstvo sa považuje za dokázané karcinogény.

Fajčiarom, ktorí chcú so svojou závislosťou bojovať, môžu pomôcť v špecializovaných poradniach na odvykanie od fajčenia pri Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, v základných poradniach zdravia pri RÚVZ, ale aj na Linke pomoci na odvykanie od fajčenia (telefónne číslo 0908222722).

Komentáre