Zdravie

Opýtali sme sa za vás: Existuje alergia na spermie?

"Možno to znie ako žart. Avšak alergia na spermie je reálna vec."

Zuzana Lobotková, 2. decembra 2016 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Existuje množstvo alergií, a neznášanlivosť na spermie je jedna z nich. Je dokonca oveľa bežnejšia ako by ste si možno mysleli. Nová štúdia odhalila, že len v USA na túto alergiu trpí až 40 000 žien, a to je veľká pravdepodobnosť, že mnoho ďalších to ešte nevie.

Kde sa skrýva alergén?


Táto alergia je v podstate zvýšená citlivosť na jeden alebo viacero proteínov obsiahnutých v ľudských spermiách. Proteín, ktorý sa tvorí v prostate, je asi hlavným vinníkom. Michael Carroll, vedúci výskumu a profesor reprodukčnej a klinickej vedy v Manchesteri sa pre time.com vyjadril: „S ohľadom na to, koľko proteínov a iných biomolekúl v spermiách je možné, že problémom môže byť viac než len jeden alergén.“

Dôležitú úlohu pri tejto alergii zohráva aj jedálniček muža. Dokazuje to prípadová štúdia, v ktorej žena alergická na orechy zažila vážnu alergickú reakciu na spermie svojho partnera po tom, ako on zjedol orechy. Je teda možné, že ľudia, ktorí nie sú v princípe alergickí na spermie ako také, môžu zažiť prejavy alergie podľa toho, čo mal ich partner na tanieri.

V roku 2011 sa profesor Carrol podieľal na štúdii o hypersenzitivite na mužské semeno. Tvrdí, že symptómy zahŕňajú svrbenie, začervenanie pokožky, pocity pálenia a opuch vagíny a jej okolia, rovnako ako bežné prejavy alergickej reakcie, čo sú vyrážky, problémy s dýchaním a ekzém. „Je to považované za alergickú reakciu prvého typu: rovnakú reakciu zažívajú ľudia z peľu a mačacej srsti,“ špecifikoval to Carrol.

Nič nie je stratené


Ženy, ktoré trpia hypersenzitivitou na mužské semeno, môžu spozorovať reakciu ihneď po nechránenom sexe alebo kontakte so spermiami. Môžu pretrvať aj viac ako 24 hodín. V mnohých prípadoch lekári tento stav nesprávne diagnostikujú ako infekciu alebo chronickú vaginitídu.

Ako odhalíte, že trpíte alergiou na spermie? Prvým a najviac očividných prediktorom problému je, či po nechránenom sexe na sebe pozorujete niektoré z vyššie uvedených príznakov, ale nezažívate ich po sexe s kondómom. Problém odhalia aj kožné testy alebo testy na protilátky v krvi.

Používanie kondómu je efektívnym riešením, hoci to nie je ideálne pre páry, ktoré sa snažia splodiť potomka. Dobrá správa je, ako ukázal výskum, že spermie „zbavené“ tekutého semena nespôsobujú alergickú reakciu. Táto alergia navyše nijak neznižuje šancu, že by žena mohla počať. Ak však alergiu na semeno máte a snažíte sa otehotnieť, váš lekár vám môže predpísať profylaktické antihistaminiká, ktoré môžete užiť 30 až 60 minút pred sexom. A protizápalové lieky vám môžu pomôcť zmierniť alergickú reakciu.

ODPORÚČAME AJ:
Horúčku chikungunya šíria komáre v Brazílii rýchlejšie než vírus zika
Máte zápchu? Môže vám hroziť smrteľné nebezpečenstvo

Päť mýtov o pečive, s ktorými sa často stretávate
Päť tipov ako zvládnuť ekzém

Komentáre