Zdravie

Päť mýtov o pečive, s ktorými sa často stretávate

"Začíname s ním ráno a končíme večer. Nie je to čaj, voda, maslo, káva, je to pečivo rôznych druhov."

Monika Voleková, 25. novembra 2016 12:00
Studená kuchyňa Foto: Webmagazin.sk - Monika Voleková
Najprv sme u nás poznali rožky, briošky, žemle a neskôr k nám z Británie prišli toasty, z Francúzska bagety, z južnej Európy ciabatty, z Rakúska kornšpice a kaiserky...

Kupujeme ho vo veľkých centrách aj malých predajniach, natierame ho maslom, pomazánkou či namočíme do vajíčka a opekáme na oleji, zdobíme zeleninou, salámou, klobáskou podľa chuti a fantázie. V studenej kuchyni využije šikovná gazdinka pečivo na viacero spôsobov, stále sú obľúbené „jednohubky“ a svoje mesto si nájde v plnke do kuraťa premiešané s vajíčkom a bylinkami. Ani cigánska pečienka na Vianočných trhoch s prílohami bez veľkej žemle, len na papierovej tácke, by určite nebola ta pravá. A zjesť legendárnu tresku v majonéze bez rožka? Nemožné!

Studená kuchyňa Foto: ww.teraz.sk/Voleková


Pečivo zvyčajne spotrebujeme rýchlo, prípadne si poleží uschované pár dní a na záver sa riadne vysušené zmení v mlynčeku v užitočnú strúhanku do trojakého obalu, aby mal obľúbený bravčový rezeň kabátik. Pečivo do ruky pre neposedné dieťatko v kočíku je prvou pomocou pre mamičky na nákupoch a prechádzke.

Na ilustračnej snímke rožky. Foto: TASR - Michal Svítok


Čo však o pečive vieme? Podľa dochrumkava.sk pečivo obsahuje sacharidy, ktoré majú dať organizmu 55 až 70 percent príjmu v závislosti od energie, ktorú človek denne vydá. Podľa českej nutričnej odborníčky Blanky Procházkovej, ktorá sa zaoberá aj športovou výživou, je presnejšie , že nadbytočný príjem cukrov a sacharidov s vysokým glykemickým indexom môže smerovať ku zdravotným problém alebo k obezite. „ V posledných rokoch sme svedkami mnohých vĺn zdravého stravovania a diét. Pozitívne na tom je, že ľudia sa zaujímajú čo jedia, ako to ovplyvňuje ich metabolizmus ,“ hovorí B. Procházková s tým, že športovci musia svoje jedlo počas dňa aj správne načasovať, podľa potreby organizmu v súvislosti s tréningom. Spotrebitelia by sa však mali viac informovať o pečive a čítať štítky o jeho zložení, pretože musí spĺňať potravinárske normy.

Toto sú mýty o pečive. Ktoré z nich poznáte?
Mýtus č.1 Po pečive sa priberá.
Priberá sa po nadbytku akéhokoľvek jedla.

Mýtus č. 2 Pečivo sa nemá jesť večer
Účinné je znížiť večer príjem sacharidov s dôrazom na nízky glykemický index. Energia z večerného jedla sa uvoľňuje postupne a telo ju využíva na regeneráciu niekoľko hodín.

Mýtus č. 3 Celozrnné pečivo má menej kalórií
Celozrnný rožok má ten istý počet kalórií ako biely rožok, má však viac vlákniny a po jeho konzumácii sa pomalšie vyplavuje inzulín. Inzulín má zaujímavú vlastnosť, zastavuje spaľovanie tukov ako zdroja energie a jeho nadbytok môže byť začiatkom dobre známeho „vlčieho hladu“ a hypoglykémie.

Mýtus č. 4 Bezlepková strava je zdravšia
Nestačí jednoducho vynechať z jedálnička, kde je priveľa cestovín, knedlí či pečiva, iba potraviny s lepkom. Reťazec jedla potom treba vhodne doplniť zeleninou, strukovinami, ovocím, stravovať sa vyvážene a samozrejme poznať, či som celiatik, či mám predispozície na alergiu na lepok.

Mýtus č.5 Celozrnné pečivo nie je celozrnné, je len zafarbené
Celozrnné pečivo musí obsahovať aspoň ako 80 percent celozrnných múk, má prirodzene tmavšiu farbu. Nie je to pečivo viaczrnné.

ODPORÚČAME AJ:
Päť tipov ako zvládnuť ekzém
Boj s hladom? Rastlinné proteíny vyhrávajú nad živočíšnymi
Toto sú stravovacie tipy, ktoré zvýšia vašu šancu otehotnieť
Tekvicu treba jedávať po celý rok. Má blahodarné účinky
K zdravému srdcu a cievam pomôže vláknina a zdravé tuky

Komentáre