Zdravie

Odborník radí: Ako na Vianoce jesť a neprejesť sa

"Hoci sú Vianoce spájané s pokojom, láskou a šťastím, majú aj menej príjemné stránky. Lekári o tom vedia svoje."

Webmagazin.sk, 23. decembra 2012 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Počas sviatkov každoročne stúpa počet žlčníkových záchvatov a ľudí s tráviacimi ťažkosťami. Týždeň trvajúca hostina a ničnerobenie sa často podpíšu aj na váhe.

Vianočná hostina však vôbec nemusí byť o priberaní a problémoch s trávením. Naopak. Podľa MUDr. Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu sa zo slovenských tradícií dá zosnovať aj množstvo zdravých a chutných variant. Stačí len trochu tvorivosti a ochoty vzdať sa dlhoročných nezdravých návykov.

Ideálne sú ryby


Vezmime si napríklad ryby. Sú ideálnou potravinou, ktorá nám zabezpečuje príjem nevyhnutných a kvalitných živín. „Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Je bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch a obsahuje množstvo minerálnych látok," hovorí MUDr. Béderová. Tuk z rýb je bohatý na polynenasýtené omega 3 mastné kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri prevencii viacerých civilizačných ochorení. „Namiesto vyprážania je však vhodné rybu upiecť alebo udusiť,“ radí odborníčka. Zemiakový šalát tiež nemusí byť kalorický problém, ak využijeme ľahšie druhy majonéz a nízkotučnú kyslú smotanu.
Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Viac ovocia, menej cukru


Vianoce sa snáď v žiadnej domácnosti nezaobídu bez obľúbeného sviatočného pečiva. Nič sa však nestane, ak si pri pečení doprajeme viac ovocia a menej cukru. Pomôže aj to, ak pri príprave cesta použijeme kvalitné rastlinné tuky. Drobné sladkosti sa zase dajú elegantne nahradiť sušeným ovocím. „Sušenie je vôbec najstarší a zároveň najzdravší spôsob konzervovania ovocia a zeleniny, ktorý využívali už naši predkovia,“ pripomína MUDr. Béderová.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Najdôležitejšie zo všetkého je však poznať mieru, a to nielen pri vianočnom, ale aj pri akomkoľvek inom hodovaní. Ak to s jedlom predsa len preženieme, je vhodné naordinovať si dvoj až trojdennú očistnú kúru s konzumáciou ľahko stráviteľných pokrmov, s bohatým zastúpením ovocia a zeleniny. Trávenie naštartuje aj prechádzka alebo výlet do prírody.

Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo, môže počas Vianoc výnimočne zjesť aj menej racionálne menu a nič hrozné sa nestane. „Len sa takýto spôsob výživy nesmie stať pravidlom, aby sme nielen Vianoce, ale aj celý rok prežili v zdraví,“ uzatvára Béderová.

Komentáre