Zdravie

Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa

"Každá žena chce byť krásna. Napomáha tomu dekoratívna kozmetika. Ale zamysleli ste sa nad tým, aký vplyv môže mať na vaše dieťa."

Zuzana Lobotková, 29. decembra 2014 12:00
Na ilustračnej snímke, ktorú zverejnila Alicia Keys, americká speváčka a držiteľka hudobných cien Grammy pózuje s tehotenským bruškom vedľa svojho manžela, producenta a rappera Swizza Beatza. Foto: TASR/AP


Kontroverzná štúdia priniesla zaujímavé výsledky. Informoval o nej dailymail.co.uk. Zvýšená expozícia dvom chemickým látkam viedla k zníženiu IQ u detí vo veku sedem rokov o viac než šesť bodov. Ftaláty sú umelo vyrábané chemikálie, ktoré zasahujú do hladiny hormónov v tele. Nachádzajú sa vo všetkom z PVC, od podláh, cez palubnú dosku v aute, až po našu stravu. Do tela sa dostanú vdýchnutím alebo stravou.

Nekazte šance svojmu dieťaťu


Ftaláty známe ako DNBP a DIBP sa nachádzajú v množstve spotrebných predmetov, vrátane rúžu, laku na vlasy, laku na nechty a niektorých mydiel. „Rozsah týchto IQ rozdielov je znepokojujúci. Pokles o šesť alebo sedem bodov môže mať podstatné dôsledky pre ďalšie študijné výsledky a potenciál,“ povedal profesor Robin Whyatt z Kolumbijskej univerzity, ktorý sa podieľal na tejto štúdii.

Vedci odhalili tieto škodlivé zlúčeniny v telách tehotných žien. Následne sledovali výsledky detí pochádzajúcich z týchto tehotenstiev. Deti žien, ktoré mali v tele najviac ftalátov, mali o 6,6 až 7,6 bodu IQ menej, než deti matiek s najnižšími koncentráciami ftalátov. Prejavilo sa to na percepčnom uvažovaní, pamäti a rýchlosti uvažovania detí.

Žiadna zo žien pritom nebola vystavená neobvyklým hladinám chemikálií. Vedúca autorka štúdie doktorka Pam Factor-Litvaková, tiež z Kolumbijskej univerzity, povedala: „Tehotné ženy sú vystavené ftalátom takmer každý deň, mnohé na takej úrovni, akú sme identifikovali ako škodlivú na IQ detí. Hoci sú tieto látky z detských hračiek vylúčené, nič ich neobmedzuje počas tehotenstva, čo je najcitlivejšie obdobie pre vývoj mozgu dieťaťa. Bolo by teda vhodné ich uvádzať na etiketách výrobkov.“


Nebezpečené ftaláty


Vedci už dávnejšie zistili negatívne asociácie medzi expozíciou DNBP a DIBP ftalátom v maternici na mentálny a motorický vývoj detského správanie v troch rokoch. Dokonca je tu o 78 percent vyššie riziko vzniku astmy. Mali by ste preto zabudnúť na plastové obaly, a skladovať aj jedlo v chladničke v sklených nádobách, počas tehotenstva by ste sa mali vzdať make-upu a spracovaných potravín.

Okrem zdravia a budúcnosti vášho dieťaťa vás k väčšej opatrnosti možno presvedčí aj ďalší objav. Ftaláty totiž znižujú u žien aj chuť na sex. Vedci teda tvrdia, že tieto látky ovplyvňujú psychické aj telesné zdravie žien. Dajte si teda pozor, čo máte vo svojej domácnosti.

ODPORÚČAME AJ:
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?
KOKOSOVÁ VODA: Štyria z piatich vedcov tvrdia, že sa preceňuje

Komentáre