Zdravie

KOKOSOVÁ VODA: Štyria z piatich vedcov tvrdia, že sa preceňuje

"Kokosová voda získala v poslednej dobe veľa pozornosti. Vraj dodá telu elektrolyty, draslík, je prirodzeným liekom na následky alkoholu. Odborníci tieto tvrdenia popierajú. "

Zuzana Lobotková, 26. decembra 2014 8:00
Kokosový orech. Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Kokosová múka, kokosový olej, kokosová voda. Kokos ovládol svet zdravej výživy. „Radšej by som minula peniaze na prírodné potraviny, a nie na drahú premedializovanú tekutinu,“ vyhlásila dietologička a odborníčka na výživu športovcov Nancy Clarková. „Je to dobrý zdroj draslíka, ale to sú aj banány a zemiaky,“ dodala pre times.com.

Zdravá, ale...


Jedna fľaša kokosovej vody vraj obsahuje rovnaké množstvo draslíka ako banán. Tod Cooperman skúmal zloženie kokosovej vody dostupnej v obchodoch. Väčšina z nich neobsahovala sľubované množstvo sodíka, horčíka ani elektrolytov. „Aj keď je bezpečné ju piť, povesť kokosovej vody je zbytočne nafúknutá. Ak ju máte ako doplnok pitného režimu, je to v poriadku. Ale ak ňou chcete v tele doplniť sodík, napríklad po cvičení, nie je do ideálny zdroj,“ vysvetlil Cooperman.

Kokosová voda je určite zdravšia, než pestrofarebné nápoje. Ale nepomôže napríklad pri diéte, keďže jedna až dve fľaše znamenajú o 60 až 120 kalórií viac. Skôr, než úplne odložíte tropické ovocné šťavy, Kristin Kirkpatricková, registrovaná dietologička obhajuje kokosovú vodu ako spestrenie pitného režimu. Je to totiž lepšia voľba než presladené nápoje pre športovcov.

„Ľudia, ktorí sa snažia mať v strave dostatok draslíka v ovocí a zelenine, si môžu dopomôcť aj kokosovou vodou. Práve draslík môže pomôcť odvrátiť mŕtvicu a predčasnú smrť u žien. Znížená hladina draslíka sa navyše spája so zvýšeným krvným tlakom,“ dodala Kirkpatricková. Odkiaľ čerpáte draslík vy? Z banánov alebo z módnej kokosovej vody?

ODPORÚČAME AJ:
Pozor na pneumatiku okolo pása. Ohrozuje vás na živote
BUDEM MAMOU: Už viem, čo znamená, keď vám nevoňajú talianske vína
POZOR: Na pracovnom stole je viac baktérií, ako na záchodovej doske
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší

Komentáre