Zdravie

POZOR: Na pracovnom stole je viac baktérií, ako na záchodovej doske

"Veľa z vás trávi pracovný čas za klávesnicou. A práve kancelársky stôl je miestom, kde na vás čakajú milióny baktérií. Dokonca viac, než na priemernej záchodovej doske. "

Zuzana Lobotková, 19. decembra 2014 8:00
Pracovný stôl. Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič


Nehygienické pracovné podmienky sú príčinou mnohých vynechaných pracovných dní. Dokonca sú častým dôvodom chrípky a nachladnutia. Baktérie a vírusy sa môžu množiť na tvrdom povrchu, kde zostávajú až po dobu 24-hodín. Priemerný pracovný stôl je hlavnou živnou pôdou pre infekcie. Ale ako sa dá tento problém riešiť?
Dezinfikujte!

Expertka na hygienu Lisa Ackerleyová pre dailymail.co.uk uviedla, že pracovnú plochu treba pravidelne dezinfikovať. Stôl, telefón, klávesnica aj myš. To všetko je pokryté nebezpečnými klávesnicami. Pravdou je, že jeden z piatich ľudí si pred jedlom nečistí svoje pracovné prostredie a dvadsať percent ľudí si nikdy počítačovú myš neočistí. A pritom asi 80 percent bežných infekcií sa prenáša práve dotykom.

„Naše ruky sú diaľnice pre baktérie,“ povedala doktorka Ackerleyová. „Aj kašeľ alebo kýchanie do rúk stačí a zárodky začnú svoju cestu. A ak si niekto ruky neumyje, baktérie sa na tie vaše môžu dostať, aj keď vy hygienu dodržujete,“ dodala.
Dezinfikovať by ste si občas mali aj ostatné kancelárske potreby, ktoré pri práci používate. Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Problematické sú potom aj kľučky dverí. Ak sa následne baktérie z rúk dostanú do očí alebo úst, je tu vyššia šanca na vznik prechladnutia, chrípky a iných vírusových ochorení.

„Všetky plochy, s ktorými vaše ruky prichádzajú do kontaktu, sú potenciálnou živnou pôdou pre baktérie a vírusy. Od okamihu, keď sa dotknete splachovača a kľučky na toalete, ste v nebezpečenstve styku s baktériami. Dokonca aj dávkovač mydla môže predstavovať hrozbu. Aj keď si dôkladne umyjete ruky, a pri ceste von sa dotknete povrchu, ktorého sa dotkol niekto s neumytými rukami, baktérie si tam na vás počkajú,“ vysvetlila odborníčka.

Čistota, pol života


Keďže baktérie sú voľným okom neviditeľné, každý by mal zobrať zodpovednosť za čistotu vlastných rúk na seba. Je naozaj dôležité, aby ste si umývali ruky. A teda aj v kancelárii sú hrozbou všetky povrchy, s ktorými ľudia prichádzajú do kontaktu práve rukami. Napríklad na klávesnici nájdete až 3000 baktérií na šesť centimetrov štvorcových, na myši je ich viac než 1600.
Na klávesnici nájdete až 3000 baktérií na šesť centimetrov štvorcových. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto baktérie môžu byť príčinou aj zvracania a hnačiek, alebo sa len stanete prenášačom po celej kancelárii. Je teda dôležité si ruky dôkladne čistiť na toaletách, dezinfekčným prípravkom aj v kancelárii, dokonca dezinfekčný prostriedok používať na pracovný stôl. Kľúčové je umyť si ruky hneď po príchode do práce, najmä, ak ste šli verejnou dopravou.

Dezinfekčné prípravky sú teda jedna vec, ale bez dôkladného umývania rúk to nejde. Veď je to len chvíľa. Aj dvadsať sekúnd môže zastaviť baktérie pred pôsobením na váš organizmus alebo pred cestou k iným ľuďom. Takže, ako znie rada? Veľa si umývať ruky a nezabudnúť ich osušiť. A takto pred koncom roka si napríklad aj dôkladne upratať pracovný stôl.

ODPORÚČAME AJ:
Týchto sedem potravín vás zbaví predvianočného stresu
Zabudnite na pyžamo! Spánok bez neho je zdravší
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Chrípka útočí: Nepodceňte umývanie rúk a vetranie
Päť tipov, ako sa perfektne zbaviť predvianočného stresu

Komentáre