Život

Päť tipov, ako sa perfektne zbaviť predvianočného stresu

"Výbuch nahromadeného stresu a napätia môže definitívne zabiť vianočnú atmosféru. Vieme, ako tomu predísť."

Zuzana Onufer, 17. decembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Vianoce sú jednou z najviac stresujúcich udalostí roka. Kupovanie darčekov na poslednú chvíľu, strach, či stihneme všetko upratať a napiecť, očakávania dokonalých sviatkov, ktoré takmer nikdy ideálne nie sú. Tu je niekoľko praktických tipov, ako znížiť vianočný stres. Priniesol ich portál betterhealth.vic.gov.au.

Stanovte si rozpočet


Pre mnohých z nás znamenajú Vianoce neuvážené míňanie peňazí, z čoho nás po sviatkoch zvyčajne rozbolí hlava. Tento rok by to tak nemuselo byť, ak by ste si spravili presný plán. Treba pamätať, že vianočné náklady nie sú len darčeky. Pri plánovaní treba počítať so skrytými výdavkami, ako sú potraviny, telefonáty do zahraničia, vianočná výzdoba a podobne.

Spočítajte si, aký máte príjem, resp. úspory a koľko by ste chceli do Vianoc investovať. Ak by vám výsledná suma spôsobila debet na vašej karte, treba to prepočítať a snažiť sa niektoré výdavky znížiť. Zabudnite na „lákavé“ vianočné pôžičky. Nespamätali by ste sa z nich celý nasledujúci rok. Platí stará pravda, že treba sa prikrývať len takou perinou, akú máte.

Darčeky pre každého vás zruinujú
Ak máte veľkú rodinu a veľa priateľov, kupovať každému darček môže byť dosť náročné. Znížiť si náklady a stres, ktorý z toho vzniká môžete, ak si spoločne určíte nové pravidlá. Napríklad sa dohodnete, že budete v rámci rodiny kupovať darčeky len pre deti. Dobrý spôsob je aj to, že do klobúka nahádžete lístočky s menami všetkých rodinných príslušníkov a každý si vyžrebuje len jednu osobu, ktorej dá darček. Medzi priateľmi si môžete napríklad stanoviť limit, do akej sumy si navzájom budete kupovať darčeky.
Foto: TASR


Urobte si zoznam darčekov


Dobrým spôsobom, ako nakupovať bez stresu a bez nárazového zaťaženia rodinného rozpočtu je celoročné nakupovanie vianočných darčekov. Priznajme si však, koľkí z nás to robia. Väčšina si to necháva na poslednú chvíľu a stresuje sa v preplnených nákupných centrách, kde z núdze nakúpime aj veci, z ktorých nie sme šťastní ani my, ani tí, ktorých obdarúvame.

Aby boli vaše vianočné nákupy aj vzhľadom na krátkosť času úspešné, je potrebné urobiť si zoznam darčekov, ktoré chcete kúpiť. Ak budete čakať na náhlu inšpiráciu alebo osvietenie, môže sa stať, že hodiny budete blúdiť po nákupnom centre bez jediného kúpeného darčeka. Už vopred sa preto zamyslite, čo by vašim blízkym urobilo radosť, aké sú ich záujmy a na základe toho si urobte zoznam. Dobrým tipom na darček sú aj nákupné poukážky do obchodov, ktoré majú radi. Trapasu, kedy si vaši rodičia nájdu pod stromčekom dva tlakové hrnce predídete, ak sa napríklad súrodenci budú vzájomne informovať, čo plánujú kúpiť.
Z vianočných darčekov sa tešia aj zvieratá v zoo. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dobré je mať v zásobe aj rezervné darčeky, ako napríklad vonná sviečka alebo čokoládové pralinky pre prípad, že máte nečakaných hostí, ktorí vám prinesú darčeky. Ak máte paniku z davového nakupovania v obchodných centrách, využite nákupy cez internet alebo z katalógov. Tu je však riziko, že nákup vám do Vianoc nestihnú dodať. Z tohto dôvodu je dobré nakupovať v dostatočnom predstihu, už napríklad v novembri.

Delegujte úlohy


Dôkladné upratovanie bytu, pečenie, varenie, zdobenie stromčeka. Aj keď mnohé gazdinky predvianočné prípravy milujú, ide najmä o časovo náročné práce, ktoré si vyžadujú pomoc. Nechcite všetko robiť sama, pretože sa domnievate, že to viete najlepšie. Aj za cenu, že koláčiky nebudú súmerné a profesionálne vyzdobené alebo okná sa nebudú lesknúť čistotou, zapojte do predvianočných prác aj manžela a deti.

Urobte si zoznam potravín a ingrediencií, ktoré budete potrebovať na štedrovečernú večeru. Dajte si pozor, aby ste naraz nenakúpili príliš veľa potravín, ktoré sa rýchlo pokazia. Radšej kupujte postupne. Zbytočnému stresu sa vyhnete aj tým, že si napíšete harmonogram prác typu o 10:00 dám variť kapustnicu, o 10:30 pripravím zemiakový šalát a podobne.
Pri vianočnom varení a pečení si treba urobiť plán. Ilustračné foto. Foto: TASR

V prípade, že máte náročnú prácu, nemáte resp. máte malé deti, ktoré ešte nevedia pomáhať a bojíte sa že by ste všetko sama nezvládla, existuje viacero možností. Od objednania upratovacej služby, až po kúpenie vianočných koláčikov a hotových jedál. Ak cez sviatky čakáte hostí a nemáte čas alebo chuť variť, môžete každého požiadať aby niečo doniesol a urobiť si bufetové posedenie.

Nemajte prehnané očakávania


Stres, úzkosť a depresie sú bohužiaľ bežnými javmi počas sviatočného obdobia. Pramenia najmä z toho, že máme až prehnané očakávania o dokonalej atmosfére a dokonalého správanie všetkých členov rodiny. Ak tomu tak nakoniec nie je, aj keď sme sa toľko snažili, sme sklamaní. Napríklad zbytočná manželská hádka ohľadom zle umytého záchoda vám zaručene pokazí vianočnú atmosféru na Štedrý deň.


Ako tomu predísť? V prvom rade nečakajte zázraky. Každý máme svoje zlozvyky a nedokonalosti, ktoré nás neopúšťajú ani na Vianoce. Alebo, ak sa vy alebo niektorí členovia rodiny medzi sebou hašteríte celý rok, musíte očakávať napätie aj počas vianočných stretnutí. Vyhnite sa známym spúšťačom, ako je napríklad otváranie nepríjemných tém alebo snahe vyriešiť diskusiou okolo vianočného stola dlhoročné problémy niektorého člena rodiny. Bavte sa radšej o neškodných príjemných témach.
Napätie môžete zmierniť aj prechádzkou na čerstvom vzduchu. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úzkosť alebo napätie môžete zmierniť aj relaxačným cvičením alebo prechádzkou na čerstvom vzduchu. Nepríjemným konfliktom počas vianočných stretnutí rodiny a priateľov sa vyhnete aj tým, že ich zapojíte do nejakej aktivity, či už je to spoločenská hra, alebo napríklad stavanie snehuliaka na vašom dvore.

Predchádzajte nehodám


Je všeobecne známe, že vianočný čas je bohatý nielen na darčeky, ale aj nepríjemné zranenia alebo zdravotné problémy. A nejde iba o obligátne zabehnutie rybej kostičky. Veľa nehôd spôsobuje napríklad nekvalitné vianočné osvetlenie, ktoré často vedie aj k požiarom domu alebo bytu. Pozor si treba dávať aj na mieru skonzumovaného jedla a alkoholu. Ak to preženieme, navodíme si nepríjemné žalúdočné ťažkosti, prípadne nepríjemnosti, ak nám napadne sadnúť si potúžení alkoholom za volant.

Doprajte si dostatok spánku a odpočinku. Nezabúdajte na pohyb na čerstvom vzduchu a cvičenie, čo vám dodá potrebnú kondíciu a vytrvalosť, aby ste všetok ten vianočný stres zvládli. Hlavne si treba uvedomiť, že viac ako stres z toho, či bude všetko ideálne, je snažiť sa o to, aby sa počas Vianoc členovia vašej rodiny cítili príjemne.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť jednoduchých spôsobov ako zvýšiť svoju produktivitu
Na internete nájdete aj zradné ponuky na darčeky. Vyvarujte sa im
Veselé vianočné príbehy alebo ako donútiť Ježiška kúpiť bicykel
MAMA A TATA: Viete prečo deti používajú tieto slová ako prvé?
Kuriózne rituály: Chatka lásky a tri dni bez WC spájajú zaľúbencov

Komentáre