Život

Kuriózne rituály: Chatka lásky a tri dni bez WC spájajú zaľúbencov

"Pozvánka do špeciálnej chatky lásky alebo nočné vlámačky do dievčenských spální. Takto sa bežne zoznamujú mladí v Kambodži a v Bhutáne. "

Andrej Onufer, 7. decembra 2014 8:00
Kambodža Foto: TASR/AP


Neexistuje žiadny všeobecne platný spôsob, ako si nájsť životného partnera. Šťastne zobraté páry sa našli na internete, na swingers párty alebo vo väzenských celách. Ak sa vám toto zdá uletené, zrejme ste ešte nepočuli o rituáloch nahovárania si partnera vo vzdialených kútoch sveta. Zmapoval ich portál cracked.com.

Chatky príležitostného sexu


Keď mladé dievča z kmeňa Kreung v Kambodži sexuálne dospeje, jej rodičia jej postavia, ďaleko od ich domu „chatku lásky.“ Rodičia tak dievčaťu umožnia mať príležitostný sex kedykoľvek a koľkokoľvek. V kultúre kmeňa nie je vôbec hanba, ak dievča pred svadbou vystrieda viacero sexuálnych partnerov. Práve naopak. Čím viac chlapcov si dievča do chatky pozve tým si lepšie vyberie toho pravého.

Funguje to takto. Ak má dievča záujem o chlapca, pozve ho do svojej chatky na intímne chvíľky, ktoré môžu, ale aj nemusia viesť k sexu. Bez ohľadu na to, mladý muž musí pred svitaním chatu opustiť, pretože spolu nesmú byť videní na verejnosti, dokiaľ oficiálne netvoria pár.

O dianí v chatke rozhoduje výsostne žena. Ona určí, či bude sex, či sa s chlapcom plánuje ešte stretnúť alebo nie. Ak dievča počas takýchto stretnutí otehotnie a vyberie si spomedzi chlapcov svojho ženícha, jej nastávajúci má povinnosť sa o dieťa postarať ako o vlastné. Aj keď to znie zvláštne, chatky nie sú len o sexe, ale aj o určitej dôvere rodičov k dcére, že si zodpovedne nájde toho správneho životného partnera. A funguje to. V danej kultúre existuje len málo dôkazov o domácom násilí alebo znásilnení a rozvodov je tam minimum.

Čím tučnejšia nevesta, tým lepšia


Západné štandardy krásy nie sú univerzálne. Kým u nás sa dievčatá trápia diétami, aby vyzerali ako modelky alebo herečky z časopisov, v Mauretánii majú dievčatá opačné problémy. Vo vidieckych oblastiach tejto krajiny platí, že čím je dievča tučnejšie, tým má väčšiu šancu prilákať dobrého ženícha. Byť obalená tukom je vnímané ako symbol bohatstva a spoločenského postavenia. To vedie v mnohých prípadoch doslova k nútenému obžerstvu. Staršie ženy v komunite väznia mladé dievčatá a nasilu ich kŕmia litrami mlieka a kilami kus kusu.
Mauretánske ženy Foto: hercampus.com

Mauretánska vláda nedávno začala bojovať s týmto nezdravým rituálom. Vykoreniť sa ho snaží šírením osvety o zdravotných nebezpečenstvách obezity, ale aj tvorbou nových ľudových piesní o krásnych štíhlych ženách. Možno by pomohol aj príliv západných mydlových opier, kde sa chudá a krásna hlavná hrdinka zaľúbi do rovnako štíhleho a krásneho chlapca. V Mauretánii by mohli vysielať takéto programy v rámci medzinárodného televízneho výmenného programu.

Tri dni bez toalety


V západných kultúrach sú pre snúbencov najstresujúcejšími momentmi prvé rande, predsvadobné prípravy, ale aj samotná svadba. Po tom všetkom si vydýchnu a začnú žiť svoj život podľa vlastných predstáv. Z nejakého dôvodu, v kultúre Tidong na Borneu dospeli k záveru, že vyprázdnenie sa počas prvých troch dní manželského života, by mohlo viesť k rozbitiu manželstva, k neplodnosti alebo dokonca k predčasnej smrti ich detí.

Novomanželia sú tak pod prísnym dohľadom komunity zavretí v svadobnom apartmáne s minimálnym množstvom jedla a pitia. A samozrejme bez záchoda. Po troch dňoch, kedy je už močový mechúr iba kúsok od prasknutia a črevá naplnené až po okraj, prichádza vykúpenie. Konečne je manželom dovolené ísť na záchod a stráviť tam asi najdlhšie chvíle svojho života. Poznáte romantickejšie medové týždne?

Nočný lov žien


Muži v Bhutáne sa tiež môžu pochváliť netradičným spôsobom hľadania partneriek. Rituál známy ako „nočný lov“ znamená, že partia chalanov sliedi v noci po uliciach, kým nenájde vhodný dom, kam sa jeden z nich vláme a vojde do spálne dievčaťa. Potom už len stačí dievča presvedčiť, aby s ním strávilo noc.
Bhutánsky kráľ Džigme Khesar Namgjel Vangčuk a novopečená bhutánska kráľovná Džecün Päma počas sobášneho obradu v Thimphu 15.okróbra 2011. 31-ročného kráľa oddali s 21-ročnou dcérou leteckého pilota v pevnosti - kláštore zo 17.storočia. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kým inde na svete by za takýto čin išli rovno do basy, v Bhutáne je to súčasť pytačiek. Viacerí rodičia však takúto romantickú predstavu nezdieľajú a snažia sa pred skupinkami náruživých chlapcov svoje dievčatá chrániť zamknutými bránami, zamrežovaním okien či strážnymi psami.

Verte tomu alebo nie, ak chlapca pri nočnom love v dome prichytia, musí si dievča, ktoré chcel navštíviť zobrať za ženu. Ak nebodaj dievča pri takejto udalosti príde do druhého stavu, musí milovník zaplatiť rodine pokutu. Myslí sa tým napríklad obrobenie rodinného poľa alebo musí súhlasiť s vynúteným sobášom. Naozaj originálne tresty.

ODPORÚČAME AJ:
Sedem najbizarnejších rekordov: Neuveríte v čom ľudia dokážu zabodovať
Netradičné príbehy o víne: Labužníci si vychutnávajú aj trojpenisové
Hádže vaše dieťa všetko na zem? Zistili sme, prečo ho to baví
Trapasy na prvom rande: O tomto nikdy nehovorte
Sedem tipov, ako byť šťastný v období single

Komentáre