Zdravie

Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu

"Od nezvyčajného krvácania po bolesť počas pohlavného styku. Možno o týchto problémoch nechcete hovoriť, no môžu byť vážnejšie, než by ste si mysleli."

Zuzana Lobotková, 16. septembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Mnoho žien riskuje smrť len kvôli rozpakom, pretože ignorujú príznaky gynekologických nádorov. Hovoriť o nezvyčajných problémoch, dokonca aj s doktorom, im nepripadá vhodné. Ale s kým, ak nie s lekárom? Zoznam piatich gynekologických nádorov a ich príznaky, ktoré by ste mali poznať, môže poslúžiť ako varovanie pred prílišnou ostýchavosťou.

Rakovina maternice


Je rakovina, ktorá má vplyv na sliznice maternice, a je štvrtým najbežnejším typom rakoviny u žien vo Veľkej Británii. Odhalená v skorých štádiách je takmer vždy liečiteľná, takže je dôležité, aby ženy poznali príznaky. Najskoršie príznaky ochorenia sú vaginálne krvácanie po menopauze a vaginálne krvácanie medzi menštruáciami. Takže, ak sa objaví abnormálne krvácanie, mali by ste ísť k lekárovi. Je nepravdepodobné, že príznaky sú spôsobené vážnym problémom, ale je dôležité, aby ste sa dali vyšetriť.

Existuje celý rad faktorov, ktoré zvyšujú riziko vývoja rakoviny maternice. Patrí sem vek nad 50 rokov, nadváha a cukrovka. A čo môžete spraviť, aby ste znížili riziko vzniku tohto ochorenia? Udržanie zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa pravidelné cvičenie a fyzickú aktivitu, aby sa zabránilo vzniku nadváhy a rozvoja cukrovky 2. typu. Okrem toho vraj môže pomôcť aj použitie kombinovanej perorálnej antikoncepcie.

Rakovina vaječníkov


Rakovina vaječníkov postihuje bunky vaječníkov a ich okolie. Vaječníky každý mesiac uvoľňujú vajíčko do maternice, kde čaká na oplodnenie. Rakovina vaječníkov je piata najčastejšia príčina smrti na rakovinu u žien.

Skorá diagnóza však znamená nádej. Príznaky však nie sú až tak jednoznačné. Okrem toho je dôležité poznamenať, že väčšina nádorov nachádzajúcich sa na vaječníkoch, nie je rakovinová, ale benígna. Táto rakovina väčšinou postihuje ženy vo veku nad 50 rokov, no každý rok ju diagnostikujú čoraz viac mladším ženám.

Príznakom môže byť pretrvávajúca bolesť brucha a panvy, nadúvanie, problémy s jedením a rýchly pocit sýtosti, častejšia potreba močiť. Spozornieť by ste mali, ak sa tieto príznaky objavujú viac ako desaťkrát mesačne, sú dlhotrvajúce alebo úplne nové. Hoci príčina ochorenia nie je doteraz správne chápaná, vek aj rodinná anamnéza rakoviny vaječníkov zvyšujú ženské riziko, hoci dedičnosť je za ochorenie zodpovedná len v dvoch z desiatich prípadov.

Rakovina krčka maternice


Rakovina krčka maternice postihuje ženy všetkých vekových kategórií, ale je najčastejšia u žien vo veku 30 až 45 rokov. Chorobe sa dá do značnej miery predchádzať – pravidelnými stermi, skríningom a podobne. Dokonca je tu aj vakcína, ktorá jej má zabrániť.

Rovnako ako u všetkých gynekologických nádorov, aj u rakoviny krčka maternice platí, že čím skôr je diagnostikovaná, tým lepšia je šanca na prežitie. Medzi dôležité skoré príznaky patrí nezvyčajné krvácanie z pošvy, najmä po sexe, alebo po menopauze, keď sa vaša menštruácia na dlhšiu dobu zastaví, pretrvávajúci pošvový výtok, ktorý nesie stopy po krvi alebo nepríjemný pach.

Takmer všetky krčka maternice sú spôsobené sexuálne prenosnou infekciou – papilomavírusom. HPV zažije väčšina žien, no keď vírus ostane v tele, objavuje sa riziko abnormálneho vývoja buniek, ktoré sa môžu zmeniť aj na rakovinové. Ak chcete znížiť riziko vzniku ochorenia, treba chodiť na pravidelný skríning, dať sa zaočkovať proti HPV, vzdať sa fajčenia, používať pri sexe kondóm.

Rakovina lona


Ide o ochorenie vonkajšej časti ženských genitálií. Ide o vzácnu formu rakoviny, ktorá je typická skôr pre ženy nad 60 rokov. Prejavuje sa trvalým bolestivým svrbením, červenými, bielymi alebo tmavými vystúpenými škvrnami na koži, otvorenými ranami, pálivou bolesťou pri močení, pošvovým výtokom alebo krvácaním alebo zdurením vonkajšej časti genitálií. Zatiaľ čo všetky tieto symptómy môžu byť aj príznakom iných ochorení, určite s nimi treba vyhľadať lekára.

Vaginálna rakovina


Vaginálna rakovina je veľmi zriedkavá forma ochorenia. Rovnako ako u všetkých gynekologických nádorov, je najčastejšia u starších žien, v tomto prípade u osôb starších ako 60 rokov, zatiaľ čo je extrémne zriedkavá u žien mladších ako 40 rokov. Ide o zmenu buniek v sliznici pošvy, ktoré predznamenávajú zvýšené riziko ochorenia. Tieto zmeny môže odhaliť skríning.

Ochrániť vás môže vakcína na HPV, pretože vírus je jednou z možných príčin ochorenia. A ako túto rakovinu spoznáte? Medzi skoré príznaky rakoviny pošvy patrí krvácanie mimo menštruáciu alebo po menopauze, krvácanie po sexe, pošvový výtok s krvou alebo zápachom, bolesť pri sexe, hrčka v pošve alebo dlhodobejšie svrbenie v pošve.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Prvorodené dievčatá sú tučnejšie ako ich mladšie sestry. Tvrdia vedci

Komentáre