Zdravie

Na čo zabúdame pri imunite

"Imunita je štít, ktorým sa telo bráni v troch obranných líniách (prirodzená bariéra, vrodená a špecifická imunita) pred rôznymi nechcenými „útočníkmi“. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. augusta 2020 8:28
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Imunitu má nielen človek, ale aj živočíchy a dokonca aj rastliny. Imunitný systém spolupracuje so všetkými ďalšími telesnými sústavami, predovšetkým s nervovou a hormonálnou. Preto nie je prekvapením, že medzi najväčšie hrozby narušenia imunity patrí nadmerná psychická záťaž. Stres, ktorý v posledných neľahkých týždňoch zažíva každý z nás, patrí k jednému z tých najnebezpečnejších „útočníkov“ na našu imunitu.

Dobré fungovanie imunity je podmienené našou výživou. Väčšinou si strážime príjem vitamínov, avšak často zabúdame na dostatok minerálnych látok, ktoré je nutné pre imunitu pravidelne zabezpečiť a organizmus si ich nevie sám vytvoriť. Patrí medzi ne aj magnézium (horčík) a kalcium (vápnik). Oba tvoria základ pre imunitu, pre fyzickú i mentálnu rovnováhu. Zbavujú nás bolesti hlavy, stavov podráždenia, úzkosti a poststresového napätia. Vedeli ste, že denne by sme mali prijať 400 mg magnézia a až 1 200 mg kalcia? Pre bežného smrteľníka ide len o nejaké čísla. Tie majú svoje "ale", ako vysvetlil profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc., Prednosta Ústavu klinickej imunológie a alergológie Fakultnej nemocnice v Hradci Králové: "Prijaté magnézium bohužiaľ ešte neznamená vstrebané. Pre jeho efektívne vstrebanie je potrebné dostať vápnik do ideálneho pomeru 3 diely vápnika k 1 dielu magnézia. Ak pomer narušíme, telo vstrebe týchto minerálov znateľne menej."

Aby sme dosiahli potrebné denné hodnoty magnézia a kalcia, potrebujeme ich cielene doplniť. Problém je v tom, že v našom jedálničku sa v dostatočnej miere nevyskytujú potraviny bohaté na magnézium, a zároveň aj to, že jeho obsah vďaka zrýchlenej produkcii potravín neustále klesá. Môžeme zvoliť doplnky stravy, ale v nich z prítomného horčíka zužitkujeme len približne 30%. Najvhodnejším riešením sa javí príjem z minerálnej vody, z ktorej sa vstrebe až 60% minerálov do tela. Preto je pri nákupe minerálnej vody užitočné pozrieť sa na pomer týchto minerálov na etikete. Ideálny stav 3: 1 spĺňa napríklad voda Gemerka, ktorá pochádza z ekologicky čistého rozhrania niekoľkých národných parkov v Slovenskom krase. Gemerka zaistí najefektívnejšie vstrebanie týchto dvoch minerálov do organizmu a obsahuje navyše hydrogén-uhličitany, ktoré znižujú prekyslenie žalúdka a zlepšujú metabolizmus.

Komentáre