Zdravie

Kvasinková infekcia - čo by ste mali vedieť o tejto chorobe

"Kvasinková infekcia - ochorenie spôsobené nedostatočnou hygienou, ale aj stresom alebo všetko, čo by ste mali vedieť o tejto chorobe."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. septembra 2021 8:01
Kvasinková infekcia - ochorenie spôsobené nedostatočnou hygienou, ale aj stresom alebo všetko, čo by ste mali vedieť o tejto chorobe Foto: Herb-Pharma
Svrbia, sú nepríjemné a všetci o nich neradi hovoria. Pravdou však je, že vaginálne kvasinkové infekcie sú u žien veľmi časté. Je to choroba, ktorá môže počas života postihnúť takmer každú ženu.

Vaginálna kvasinková infekcia, známa aj ako kandidóza, je bežným ochorením. Zdravá pošva obsahuje baktérie a niektoré kvasinkové bunky. Keď sa však zmení rovnováha medzi baktériami a kvasinkami, kvasinkové bunky sa môžu množiť. To spôsobuje intenzívne svrbenie, opuch a podráždenie.



Hoci sa kvasinková infekcia nepovažuje za pohlavne prenosnú chorobu, pravdou je, že sa ňou môžu počas pohlavného styku nakaziť obaja partneri. A potom si ju neustále odovzdávajú alebo ju posúvajú ďalej.

"Kvasinkovú infekciu som prvýkrát dostala, keď som mala 19 rokov a bola som na letnej brigáde v zahraničí. Najprv som si myslela, že mám infekciu močových ciest, ale nakoniec sa po vyšetrení na pohotovosti ukázalo, že mám "len" túto infekciu," hovorí pacientka Eva a dodáva: "Vtedy som sa bála, pretože som si myslela, že som sa s niečím takým ešte nestretla. Podľa lekára s tým súvisí horúce počasie, ale aj nedostatočná hygiena. Väčšinu času sme spali pod stanom."

Vyriešte svoje intímne problémy s kozmetikou Gyntima.

Príznaky kvasinkovej infekcie
Vaginálne kvasinkové infekcie majú mnoho rovnakých príznakov:
- Vaginálne svrbenie
- opuch okolo vagíny
- pálenie počas močenia alebo sexu
- bolesť počas sexu
- bolestivosť
- začervenanie
- belavý sivý a hrudkovitý vaginálny výtok


Doba, počas ktorej sa kvasinková infekcia nelieči, má zvyčajne priamy vplyv na to, aké závažné môžu byť samotné príznaky.



Príčiny kvasinkovej infekcie
Kvasinkovú infekciu spôsobuje huba Candida, ktorá je prirodzene sa vyskytujúcim mikroorganizmom vo vaginálnej oblasti. Baktéria Lactobacillus udržiava svoj rast pod kontrolou, ale ak v tele nastane nerovnováha, prestane účinne "pracovať". Keď sa kvasinky premnožia, nastane problém. Okrem toho k ich výskytu prispieva teplé a vlhké prostredie. Kvasinkovú infekciu však môže spôsobiť aj niekoľko ďalších faktorov:
- antibiotiká, ktoré znižujú množstvo dobrých baktérií vo vagíne
- tehotenstvo
- nekontrolovaná cukrovka
- oslabený imunitný systém
- zlé stravovacie návyky a zvýšený príjem cukru
- hormonálna nerovnováha
- stres
- nedostatok spánku
- nedostatočná hygiena
- sex


"Opakujúce sa vaginálne infekcie boli pre mňa veľkým problémom, keď som pracovala až 12 hodín denne vo firme, neustále som si liečila nejaké prechladnutie a robila všetko možné, len som sa nestarala o seba. Infekcie sa vracali, bola som chorá a nemohla som sa ich zbaviť. Nakoniec mi pomohli vaginálne čapíky, dlhá dovolenka a zmena životného štýlu," hovorí pacientka Klára.

V prípade vaginálnych problémov siahnite po prvej pomoci.

Liečba kvasinkovej infekcie
Čím viac času majú kvasinky na rozmnožovanie, tým lepšie ho dokážu využiť, čo znamená, že treba zasiahnuť pri prvých náznakoch hroziacej infekcie.
Príroda má zvyčajne najlepší recept na riešenie problémov, preto sú produkty s čisto prírodnými zložkami ideálnou voľbou.

Komentáre