Zdravie

Kŕčové žily sú civilizačným ochorením, postihujú najmä ženy

"Prvým krokom v prevencii pred kŕčovými žilami je podľa lekára zdravý životný štýl, dôraz na zdravú stravu a pravidelné pohybové aktivity."

TASR, 26. februára 2021 15:45
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bratislava 26. februára (TASR) - Kŕčové žily dolných končatín, ktoré sú označované aj ako varixy, patria medzi najrozšírenejšie ochorenie vo vyspelých krajinách. Zaraďujú sa medzi civilizačné ochorenia a postihujú 40-60 percent populácie sveta. Týkajú sa najmä žien. Pripomenul to cievny chirurg Peter Švarc zo siete nemocníc AGEL Clinic.

Kŕčové žily dolných končatín vznikajú následkom zhoršenej funkcie chlopní, ktoré sa nachádzajú v cievach. "Môže ísť aj o nedostatočnosť žilovej pumpy, poruchu vyprázdňovania periférnych žíl či chronickú žilovú hypertenziu,“ vysvetlil Švarc.

Dodal, že v prípade kŕčových žíl existuje množstvo rizikových faktorov, ktoré podmieňujú ich vznik. Medzi najčastejšie patrí vyšší vek, teda 65 rokov a viac. V mladom veku nie sú až tak časté, vzácnejšie sa môžu vyskytnúť aj u detí. Rizikovou skupinou sú ženy, a to najmä v období klimaktéria. Vplyv na vznik ochorenia majú aj hormonálne zmeny, užívanie antikoncepcie a hormonálne liečby či tehotenstvo.

"Na vznik varixov môže mať vplyv aj spôsob života. Sedavá práca alebo sedavý spôsob života, nedostatok pohybu, neprimeraná svalová záťaž a dlhodobé státie prispievajú k vzniku tohto ochorenia. Ďalším faktorom môže byť tiež nadváha a obezita, dedičnosť, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak, ale aj nevhodné oblečenie, akým je napríklad tesná spodná bielizeň. U žien môžu byť problémom tiež vysoké podpätky,“ spresnil Švarc.

Prvým krokom v prevencii pred kŕčovými žilami je podľa lekára zdravý životný štýl, dôraz na zdravú stravu a pravidelné pohybové aktivity. "Úplná prevencia možná nie je, avšak pravidelný pohyb môže pomôcť zmierniť bolesti. Odporúča sa chôdza či prechádzky, beh a bicyklovanie. Samozrejmosťou je tiež obmedzenie fajčenia. Doplnkom môžu byť špeciálne pančušky či sprchovanie nôh studenou vodou," uviedol pre TASR Švarc.

V súčasnosti je možné odstrániť kŕčové žily aj operačným zákrokom. "Po operácii sa nosí elastická kompresia tri až štyri týždne a komplikácie sú eliminované na minimum," dodal Švarc.

Komentáre