Zdravie

Klub Machovisko pomáha mladým v ťažkých psychických situáciách

"Nová forma pomoci je založená na osobnom stretnutí s odborníkom v neformálnom prostredí a na nízkoprahových princípoch."

TASR, 11. júna 2021 10:21
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 10. júna (TASR) - Od januára sa na linky pomoci obrátil viac ako dvojnásobný počet mladých ľudí oproti roku 2020. Uplynulý rok pritom predstavoval doposiaľ najväčšiu záťaž na psychiku, čo sa prejavilo v 300-percentnom náraste kontaktov. Psychológovia z občianskeho združenia (OZ) IPčko tento rok uskutočnili 28.241 bezplatných pomáhajúcich a krízových komunikácií, z toho 22.004 s mladými ľuďmi do 30 rokov. Po novom spustili koncept neformálnej psychologickej pomoci pre mladých ľudí v krízových situáciách s názvom Klub Machovisko. TASR o tom informoval psychológ a programový riaditeľ OZ IPčko Marek Madro.

Mladí ľudia sa na odborných poradcov z liniek pomoci OZ IPčko obracajú najčastejšie s pocitmi osamotenia a strachu (4514 kontaktov), keď uvažujú nad ukončením života (2419 kontaktov) a vzrástol počet kontaktov, pri ktorých hovorili mladí ľudia o sebapoškodzovaní (2368). V téme domáceho a sexuálneho násilia bolo 1064 poradenských a krízových komunikácií a pri pokuse o samovraždu to bolo 227 pomáhajúcich komunikácií.

Ipčko konštatuje, že na Slovensku je aj napriek úsiliu liniek pomoci stále problém s nedostatočnými možnosťami anonymnej expertnej pomoci i predsudkami. "Tí, ktorí sa trápia, sa často izolujú doma. Inak totiž popri psychických ťažkostiach musia zápasiť ešte aj so stigmou, ktorá je ešte stále spojená s duševnými ťažkosťami," uviedol Madro. Ako dodal, mladí ľudia potrebujú anonymný bezpečný priestor, ktorý vytvára atraktívnu ponuku voľnočasových a rozvojových aktivít a odbornú bezplatnú pomoc. "Potrebujú kontaktné miesto, kde môžu prísť v hraničnej krízovej situácii a nájdu odbornú stabilizáciu a pomoc," povedal.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP


Nová forma pomoci je založená na osobnom stretnutí s odborníkom v neformálnom prostredí a na nízkoprahových princípoch – bezplatnosti, dostupnosti, rešpektovaní dôvernosti a anonymity bez nutnosti registrácie či uvádzania mena. "Klub Machovisko vznikol preto, aby ľudia, ktorým je ťažko, ale aj tí, ktorí majú šťastné dni, mali na svete miesto, kde môžu dostať anonymnú odbornú psychologickú pomoc, zažiť záujem, zábavu, rozvoj a nový štart," predstavil víziu Madro. V Klube Machovisko budú odborníci a odborníčky z IPčka organizovať pravidelný program.

Priestor bude fungovať štyrikrát do týždňa, v stredu a vo štvrtok v čase od 15.00 do 20.00 h, v piatok od 15.00 do 21.00 h a v sobotu od 17.00 do 21.00 h. Nachádza sa v centre Starého Mesta v Bratislave na adrese Na vŕšku 6.

Komentáre