Zdravie

Kampaň #MedSafetyWeek zvyšuje povedomie o nežiaducich účinkoch liekov

"Zámerom je upriamiť pozornosť pacientov i zdravotníckych pracovníkov na správne užívanie liekov, na liekové interakcie a na dôležitosť hlásenia nežiaducich účinkov."

TASR, 28. novembra 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Kampaň #MedSafetyWeek zvyšuje povedomie o nežiaducich účinkoch liekov a o možnostiach ich hlásenia. Počas posledného novembrového týždňa (od 25. do 29. novembra) sa na nej zúčastňuje 57 liekových agentúr z celého sveta, medzi nimi aj slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Magdaléna Jurkemíková.

ŠÚKL sa do kampane zapája prostredníctvom sociálnych sietí. "Tento rok je ústrednou témou kampane polyfarmácia, teda užívanie viacerých liekov naraz," priblížila Jurkemíková s dôvetkom, že môže ísť o lieky viazané na lekársky predpis i voľnopredajné. ŠÚKL poukázal na to, že polyfarmácia je v niektorých prípadoch nevyhnutná, napríklad ako sekundárna prevencia infarktu myokardu. Zdôrazňuje však, že má aj svoje riziká. Tiež, že zvyšuje riziko nežiaducich účinkov vrátane možnej liekovej interakcie, interakcie liekov s potravinami či bylinnými prípravkami.

"Cieľom kampane nie je odradiť pacientov od užívania predpísaných liekov, keďže mnohé ochorenia si liečbu viacerými liekmi vyžadujú. Zámerom štátneho ústavu i ostatných liekových agentúr je upriamiť pozornosť pacientov i zdravotníckych pracovníkov na správne užívanie liekov, na liekové interakcie a na dôležitosť hlásenia nežiaducich účinkov," zdôraznil ŠÚKL.

Užívanie viacerých liekov sa podľa ústavu môže týkať širokého okruhu pacientov. Viacero liekov naraz najčastejšie užívajú starší pacienti vo veku 65 rokov a viac. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 40 percent ľudí v tejto populácii rutinne užíva štyri a viac liekov, pričom až tretina pacientov vo veku nad 75 rokov užíva šesť a viac liekov denne. Liekové agentúry sa preto tento rok zameriavajú na staršiu populáciu, ale tiež na jej rodinných príslušníkov, opatrovateľov, lekárov či lekárnikov.

Odborníci preto prízvukujú, že pacienti majú užívať lieky podľa pokynov lekára a lekárnika. "Ak užívate viacero liekov, pravidelne konzultujte ich používanie s lekárom alebo lekárnikom. Ak máte po užití lieku podozrenie na nežiaduci účinok, nahláste ho sami, s pomocou rodinného príslušníka alebo prostredníctvom lekára či lekárnika," dodali.

Všetky prijaté hlásenia nežiaducich účinkov predstavujú podľa štátneho ústavu "veľmi cenné údaje". Tie prispievajú k zvyšovaniu bezpečnosti pacientov počas užívania liekov. Nežiaduce účinky možno nahlásiť telefonicky, emailom alebo pomocou elektronického formulára dostupného na webe ŠÚKL.

Komentáre