Zdravie

Je možné zbaviť sa krátkozrakosti?

"Krátkozrakosť, odborne myopia, je jedným z najčastejších očných ochorení. Postihuje ľudí na celom svete, najrýchlejšie sa však rozširuje v rozvinutých krajinách."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 7. apríla 2020 14:05
Je možné zbaviť sa krátkozrakosti Foto: Shutterstock
Na svedomí to má najmä zmena životného štýlu, rozvoj industrializácie a masívne používanie výpočtovej techniky.

V porovnaní s minulosťou naše oči namáhame podstatne viac pri pozeraní na blízko. Pri čítaní, pozeraní televízie, či pri práci na počítači, zaostrujeme náš zrak na predmety vzdialené pár desiatok centimetrov, maximálne pár metrov. Postupom času však naše oči stratia schopnosť plynule prepínať ostrenie na blízko, aj do diaľky, čo je príčinou krátkozrakosti. Jednoducho je možné ju definovať ako stav, kedy vzdialené predmety vidíme rozmazane.

V tomto článku sa dozviete
- čo je to myopia
- ktoré faktory sú príčinou vzniku alebo zrýchlenia nástupu krátkozrakosti
- ako sa dá krátkozrakosť spomaliť či úplne odstrániť


Krátkozrakosť vzniká už v detstve


Odhaduje sa, že krátkozrakosťou trpí len približne 1% novorodencov. Po začatí školskej dochádzky počet detí s myopiou prudko rastie a v súčasnosti ňou trpí každý piaty dospelý človek. Napriek tomu, že genetika je jedným z rizikových faktorov krátkozrakosti, v posledných rokoch sa podstatne väčším problémom stal aktuálne pestovaný životný štýl.

Faktom je, že deti v školskom veku oveľa viac času trávia pri umelom svetle, učia sa či čítajú pri nedostatočnom a nevhodnom osvetlení a pozerajú do počítačov či mobilných telefónov viac, ako by bolo vhodné. Tento trend následne pokračuje aj v dospelosti. Obraz sa u krátkozrakých ľudí tvorí pred sietnicou, čoho následkom je, že vzdialené predmety sú neostré. Príčinami krátkozrakosti býva zlé zakrivenie rohovky alebo šošovky a pretiahnutý tvar oka. Stupeň krátkozrakosti upravujú mínusové dioptrie.

Prevenciou (aj) k zdravým očiam


Aj krátkozrakosť je jedno z tých ochorení, ktoré v niektorých prípadoch dokážeme otupiť vhodnou prevenciou. Samozrejmosťou by mali byť preventívne prehliadky u lekára a zároveň čím skôr ho navštíviť s našim dieťaťom, ak máme pocit, že žmúri alebo ak zistíme, že nedokáže prečítať písmo na tabuli.

Na zrak tiež blahodarne pôsobí častý pohyb v prírode, pestrá strava či niektorý z očných cvikov.

Očný cvik s pravidlom 20/20/20


V prípade, že pracujete často a dlho za počítačom, trochu relaxu doprajete svojim očiam, ak budete dodržiavať pravidlo amerických vedcov 20/20/20. Znamená, že každých 20 minút by ste sa mali pozerať 20 sekúnd na predmet vzdialený 20 stôp (cca 6 metrov). Vďaka tomuto pravidlu aspoň na chvíľu uľavíte šošovke od akomodácie. Samozrejme, čím dlhšie si od monitora oddýchnete a čím lepší výhľad, ideálne do prírody, si doprajete, tým lepšie.

Okuliare a kontaktné šošovky nedokážu problém so zrakom odstrániť


Tradičnou pomôckou pre zlepšenie zraku sú dioptrické okuliare či kontaktné šošovky. Umožňujú lepšie videnie, pri mnohých činnostiach sú však značne obmedzujúce. Pri vykonávaní niektorých športov môže byť nosenie bežných dioptrických okuliarov až nebezpečné. Okuliare aj šošovky pomáhajú dioptriu zastabilizovať, zbaviť sa jej však nedokážu. Jediným spôsobom, ako sa natrvalo zbaviť problémov s videním do diaľky, ale tiež aj do blízka či iných očných vád, je laserová operácia.

Laserová operácia odstráni efektívne krátkozrakosť aj ďalšie očné vady


Krátkozrakosť sa väčšinou zastabilizuje medzi 20. – 25. rokom života, kedy je zároveň ideálny čas aj na podstúpenie operácie. Aj keď v tomto prípade platí pravidlo, že čím skôr, tým lepšie, žiadnou výnimkou nie sú ani pacienti po štyridsiatke.

Medzi najmodernejšie metódy operácie krátkozrakosti patrí Z-LASIK či ReLEx Smile 3D, ktoré vykonávajú špičkovými prístrojmi aj špecializované očné kliniky na Slovensku. Jedná sa o efektívne metódy korekcie zraku, takmer bezbolestné, bez potreby hospitalizácie s rýchlou rekonvalescenciou. O vhodnosti tej-ktorej metódy rozhodne špecialista po komplexnom predoperačnom vyšetrení.

Komentáre