Zdravie
Jahody je najlepšie jesť čerstvé a skladovať ich neumyté v chladničke
TASR, 30. júla 2025 10:51
Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyté do chladničky, kde vydržia tri až päť dní. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.
„Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov,“ doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch alebo v smoothies nápojoch. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.
RÚVZ priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. „Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán,“ spresnila Natália Šranková z poradne zdravia RÚVZ. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.
Odborníčka varuje, že pri konzumácii jahôd je dôležité dávať si pozor na možnú alergickú reakciu. Tá je podľa nej pomerne bežná najmä u malých detí.
PREČÍTAJTE SI AJ:
- Bojové umenie pomáha zmierniť príznaky Parkinsonovej choroby
- ÚVZ: Horúčavy môžu spôsobiť komplikácie, treba dbať na pitný režim
- Pred 90 rokmi založili v USA spolok Anonymní alkoholici
- Leto je tu: Čo radia odborníci pri športe počas horúčav?
- Odborníčka: Odmietnuť alkohol je rozhodnutie, ktoré treba akceptovať