Zdravie

Hľadáte veľa vitamínov a málo kalórií? Nájdete to vo vašej chladničke

"Dnes je Svetový deň vajec, tak neváhajte a utekajte do kuchyne si pripraviť jedlo, ktoré prospeje vášmu zdraviu."

TASR, 12. októbra 2012 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Výnimočnú príležitosť ponúka druhý októbrový piatok každému, kto si rád dá čerstvo pripravenú omeletu, praženicu, vajíčko na tvrdo alebo na mäkko. Od roku 1996, keď sa Svetový deň vajec (World Egg Day) slávil prvýkrát, patrí druhý októbrový piatok práve tomuto dňu.

Pred 16 rokmi na konferencii vo Viedni Medzinárodná vaječná komisia (International Egg Commission, IEC) vyhlásila, že druhý piatok v októbri bude každoročne patriť univerzálnej potravine - vajíčku. A delegáti konferencie zároveň vyzvali ľudí na celom svete, aby túto potravinu slávili.

Veľa vitamínov, málo kalórii


IEC vysvetľuje 12 dôvodov, pre ktoré si vajce treba vážiť a ceniť. Obsahuje totiž pre ľudský organizmus dôležité živiny. Špecialisti na výživu z nich vymenúvajú plnohodnotné bielkoviny, vápnik, fosfor, železo, síru a vitamíny - A, B5, B9, B12, C, D, E, ďalej tiamín, riboflavín a lecitín. Na druhej strane aj cholesterol. Vajíčko je vskutku výživná potravina, pričom treba zvýrazniť aj jeho nízku kalorickú hodnotu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Istá kategória obyvateľstva na Slovensku si pamätá slogan: "Denne jedno vajce." Avšak nastali aj časy, keď sa vajíčka dostali do nemilosti a ich konzumácia sa ľuďom neodporúčala. Nutricionisti už prekonali krajné pohľady na vajce a jeho vplyv na zdravie človeka. Súčasné tendencie vo výžive odporúčajú dve až tri vajcia týždenne. Do tohto počtu odborníci na výživu zarátavajú všetky vajcia, ktoré človek skonzumuje vo všetkých potravinách.

V kuchyni ho jednoducho musíte mať


Bez vajíčka si prakticky nemožno predstaviť niektoré pokrmy, koláče, ani plnky. Zjednodušene povedané: studená ani teplá, slaná ani sladká kuchyňa sa bez vajec nezaobíde.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Špecialisti varujú aj pred salmonelózou. Preto v slovenskom spoločnom stravovaní je zakázané predkladať na konzumáciu jedlá, do ktorých sa pridávajú surové vajcia. Z dôvodu salmonelózy sa neodporúča ani jesť vajíčka na mäkko.

Čo tak si zasúťažiť?


Medzi spôsoby, ako osláviť Svetový deň vajec, sa dostala napríklad súťaž o najrýchlejšiu prípravu omelety v meste, okrese, kraji, či v republike. Cez tento deň je vhodné deťom vysvetliť, prečo je dobré vajíčka jesť a pripraviť im ich v čo najchutnejšej a tým aj najpresvedčivejšej podobe. Nutricionisti by mohli tento deň využiť na osvetu aj pre dospelých, výrobcovia vajec by mohli vysvetľovať, čo všetko stojí za tým, kým si zákazník balenie vajíčok vloží do nákupného košíka. V neposlednom rade svoju úlohu môžu zohrať aj médiá.

Vajcia alebo aspoň škrupina z nich sa stali aj predmetom dekoratívneho využitia. Na Slovensku sa už zdobia nielen slepačie, husacie či kačacie, ale aj pštrosie vajcia. Rôznymi technikami, napríklad vyškrabovaním, okovaním figúrkami, maľovaním, otláčaním listov, oblepovaním napríklad slamou, voskovaním, obháčkovaním, písaním krátkych textov, v prípade pštrosích i dierovaním a prerezávaním. Zdobená vaječná škrupina je známa pod názvom kraslica.

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký
Vajce, symbol zrodu nového života, sa spája so sviatkami Veľkej noci, keď sa prebúdza príroda, rodí nový život. Práve v tom období sa dostávajú kraslice do pozornosti.

Čo si všímať na obale?


Ochranári v spojitosti s vajcami upozorňujú spotrebiteľov: pri nákupe si pozrite obal, aby ste vedeli, z akého chovu vajíčka pochádzajú. Sloboda zvierat informovala, že v Európskej únii sa v neprirodzených klietkových podmienkach chová takmer 200 miliónov nosníc. V úzkych klietkach má každá sliepka priestor menší ako hárok papiera A4. V roku 2007 Sloboda zvierat spustila spolu s organizáciami z Česka, Poľska a Maďarska projekt nazvaný Vyšehrad. Cieľom projektu je informovať verejnosť o možnosti kupovať vajcia z podstielkového, voľného alebo ekologického chovu a zvýšiť ich dostupnosť na trhu.

Komentáre