Zdravie

Za zápalom pod pazuchami či na slabinách môže byť hidradenitída

"Hidradenitída je chronické neinfekčné kožné ochorenie spojené s poruchou autoimunity. "

TASR, 29. mája 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Bolestivý zápal v oblasti pazúch, slabín, vonkajších pohlavných orgánov či pod prsiami môže byť prejavom ochorenia hidradenitída. Odhaduje sa, že ním trpí asi jedno percento populácie. "V ťažkých štádiách ochorenia je chirurgický zásah často nevyhnutný, preto je dôležité odhaliť ho čo najskôr, aby sa predišlo ťažkým formám hidradenitídy, prípadne jej komplikáciám, ako je rakovina kože," povedal profesor Juraj Péč, prednosta dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Hidradenitída je chronické neinfekčné kožné ochorenie spojené s poruchou autoimunity. Prejavuje sa v oblastiach, kde sa nachádzajú pachové potné, tzv. apokrinné žľazy. Klinickým prejavom ochorenia je upchatie a prasknutie vlasových folikulov, do ktorých tieto žľazy ústia, čo spôsobuje mimoriadne bolestivý zápal. Ten následne podmieňuje tvorbu abscesov, fistúl a jaziev v koži. Prejavom je tak nielen bolesť, ale aj zapáchajúci výtok.

Ochorenie sa začína prejavovať po puberte, častejšie postihuje ženy a ľudí s anamnézou ochorenia v rodine. Výskumy ukazujú, že výskyt hidradenitídy má súvislosť s fajčením a obezitou. Okrem bolestivých fyzických prejavov ochorenie zasahuje aj sebavedomie a celkové psychické prežívanie pacienta. "Ak človek trpí niektorou z vážnych kožných chorôb, stáva sa stredobodom pozornosti okolia. Kožné ochorenia tak môžu zapríčiniť stavy ako úzkosť alebo depresiu," vysvetlila klinická psychologička Linda Katona.

V súčasnosti existuje niekoľko spôsobov liečby hidradenitídy. Ide o lokálnu medikamentóznu liečbu masťami alebo antiseptickými roztokmi, alebo celkovú liečbu antibiotikami. Pokročilejšie formy si vyžadujú aj chirurgické odstránenie poškodenej kože. Novinku je biologická liečba. "Jej úspech spočíva najmä v minimalizovaní zápalových prejavov, vďaka čomu sa zmierni výtok, zníži sa zápalová aktivita ochorenia a jeho bolestivosť," vysvetli Péč.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Päť mýtov o celiakii: Aká je pravda?
So zápachom z úst môže pomôcť dentálna hygiena
Bude z vás kvôli zlému držaniu tela Quasimodo?
Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší

Komentáre