Zdravie

Bude z vás kvôli zlému držaniu tela Quasimodo?

"Veľa ľudí trávi väčšinu dňa zhrbene nad stolovou prácou, bez správneho sedenia a držania tela. Vo voľnom čase to tiež nie je ideálne."

Zuzana Lobotková, 25. mája 2016 8:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Asi nikoho neprekvapí, že zlé držanie tela môže v neskoršom veku znamenať hrb na chrbte. Fyzioterapeutka Suzanne Snodgrassová hovorí, že ide o tikajúcu bombu. Moderné aktivity, ako je používanie smartfónu, tabletu alebo notebooku, spôsobujú, že ohýbame krk a hornú časť chrbta. Ak to aj chcete zmeniť, stuhnutosť sťažuje narovnanie chrbtice. A práve to spôsobuje vznik hrbu na chrbte.

Množstvo možných príčin


Medicínsky termín je kyfóza alebo hyperkyfóza v extrémnych prípadoch. Ide o abnormálne zakrivenie hornej časti chrbta smerom dopredu. Hrby spôsobujú aj dedičné ochorenia kostí, napríklad Scheuermannova choroba, ktorou pravdepodobne trpel knižný Quasimodo, alebo Zvonár u Matky Božej.

Najbežnejšou formou je posturálne hrbenie sa, ktoré sa bežne vyskytuje v staršom veku z dôvodu dlhodobých účinkov držania tela a gravitácie na chrbtici. Príčinou môže byť aj spinálna svalová hustota, čo je miera tuku vo svaloch (viac tuku znamená nižšiu hustotu spinálnej svaloviny), nižšia hustota kostí, čo je koncentrácia vápnika a ďalších minerálov v kostiach (nižšia hustota znamená, že je väčšie riziko zlomenín) a znížená spätná svalová sila.

Zdá sa, že vzťah medzi zhrbeným postojom a hormonálnymi zmenami u žien po menopauze prispieva k zníženiu hustoty kostí. To však nie je isté. Jedna štúdia odhalila, že hladina hormónu estrogénu (ktorá klesá po menopauze) nesúvisí s držaním tela. Rovnaká štúdia odhalila, že okolo 35 percent zdravých žien vo veku od 20 do 64 rokov malo nejaký hrb.

Ako sa nestať hrbáčom


Je tu však šanca na zmenu, najmä ak je stuhnutosť krku ešte mierna. Stačí strečing, manuálna terapia, fyzická aktivita a posturálne zmeny. Ak narazíte na bolesti krčnej chrbtice po práci pri stole, môže to byť znamením, že vo vašej chrbtici sa rozvíja tuhosť. Pohyb a cvičenie počas pracovného dňa preukázateľne znižuje svalové napätie a únavu očí. Odporúča sa vstať a prejsť sa alebo si zacvičiť každých tridsať minút.

Skúste napríklad toto. Sadnite si, chrbát vystretý, chodidlá na podlahe a ruky natiahnuté do strán s dlaňami smerujúcimi dopredu. Vytiahnite ramená dozadu a tlačte lopatky k sebe. Načiahnite sa prstami k zemi, zastrčte bradu a natiahnite zadnú stranu krku. Oči upierajte dopredu a pocítite ťah na zadnej strane krku. Držte túto pozíciu po dobu päť až desať sekúnd a opakujte päťkrát až desaťkrát každých 30 minút. Cvičenie v postavenej pozícii by bolo ešte účinnejšie.

Práca na tablete alebo notebooku má preukázateľný následok v podobe výraznejšie zhrbeného držania tela, než pri práci na klasickom stolovom počítači. Pokiaľ je nutné pracovať na notebooku, skúste ho umiestniť na niekoľko kníh, aby bol displej vyššie – pri pohľade smerom dopredu by ste mali vidieť vrchnú tretinu obrazovky. Lepšia je aj samostatná klávesnica na stole. Určite nepoužívajte notebook sediac na pohovke alebo v posteli. Tam je nemožné zaujať postoj, ktorý nezaťažuje krk alebo chrbtové svaly.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší
Astmatici často zanedbajú liečbu, rodičia sú benevolentní i pri deťoch
Prečo vám tvár sčervenie, keď cvičíte?
Mobilné telefóny vraj nezvyšujú riziko vzniku rakoviny mozgu
Pleť potrebuje na jar doplniť vitamíny z ovocia, zeleniny či mlieka

Komentáre