Zdravie

Deti z Ukrajiny, ktoré ostanú v SR, majú absolvovať povinné očkovania

"Pediater skontroluje očkovací status dieťaťa a v prípade potreby dieťa doočkuje."

TASR, 17. marca 2022 11:04
Na ilustračnej snímke ukrajinské deti sedia na lavičke. Foto: TASR/AP

Deti prichádzajúce z Ukrajiny, ktoré chcú zostať na Slovensku, by mali absolvovať povinné očkovania. Avizoval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová pre TASR priblížila, že počas návštevy pediatra sa bude vyžadovať písomný doklad o očkovacom statuse dieťaťa.

Pokiaľ ním nedisponujú, je možné ho dodatočne doložiť napríklad elektronicky vo forme fotografie. Následne pediater skontroluje očkovací status dieťaťa a v prípade potreby dieťa doočkuje. Ak takýmto dokladom deti nedisponujú, nazerá sa na ne podľa Prokopovej ako na nezaočkovaných a je potrebné zaočkovať ich všetkými potrebnými vakcínami, ktoré sú na Slovensku povinné.

V tejto súvislosti pediatrom poslali metodické usmernenie na postup pri kontrole alebo preventívnej prehliadke detí z Ukrajiny.

Pravidelné povinné očkovanie detí lekári na Slovensku vykonávajú proti desiatim infekciám, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám.






Komentáre