Zdravie

Cvičenie počas chemoterapie pomáha

"Ožarovanie a chemoterapia dajú zabrať telu aj duši. Vedci teraz prišli s pomôckou na zvýšenie účinnosti liečby rakoviny – zaberá vraj kombinácia chemoterapie a cvičenia. "

Zuzana Lobotková, 24. septembra 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš


Doxorubicín, tiež známy ako Adriamycínom, je liek bežne používaný pri chemoterapii. Už skoršie výskumy ukázali, že cvičenie pred chemoterapiou môže ochrániť bunky srdca pred toxickými účinkami doxorubicínu. Dôvodom by mohol byť fakt, že cvičenie zvyšuje prietok krvi do nádoru, čo so sebou prináša viac lieku v krvnom riečisku. Nádor sa teda zmenšuje rýchlejšie, a teda by pacienti mohli užívať menšie dávky doxorubicínu.

Nepríjemné vedľajšie účinky


Doxorubicín je používaný na liečbu mnohých typov rakoviny. Spomaľuje alebo zastavuje rast rakovinových buniek. Jedným zo spôsobov, ako doxorubicín funguje, je, že blokuje enzým nazývaný topo izomeráza 2, ktorý rakovinové bunky potrebujú na delenie a rasť.

Doxorubicín sa môže používať v kombinácii aj s ďalšími chemoterapeutikami. Časté sú však nepríjemné vedľajšie účinky, ako sú únava a dýchavičnosť v dôsledku poklesu červených krviniek (anémia), ľahko sa tvoriace podliatiny v dôsledku poklesu počtu krvných doštičiek, slabosť v priebehu a po ukončení liečby, pocit na vracanie alebo vracanie, bolesť v ústach a krku či vypadávanie vlasov. Navyše, môže tiež dôjsť k poškodeniu srdcových buniek, čo vedie k zlyhaniu srdca.
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Cvičenie môže znamenať menej liekov


Vedci sa pôvodne chceli pozerať na to, či cvičenie v priebehu chemoterapie ochráni srdce. Vytvorili experiment so štyrmi skupinami myší. Všetkým injekčne vstrekli melanómové bunky do hrdiel. V priebehu nasledujúcich dvoch týždňov dve zo skupín dostali doxorubicín v dvoch dávkach, zatiaľ čo ostatné dve skupiny dostali placebo injekcie.

Myši v jednej zo skupín s doxorubicínom mali režim s cvičením - 45 minút chôdze denne, päť dní v týždni na bežeckom páse, zatiaľ čo zvyšok myší nemal aktivitu. Po dvoch týždňoch sa vedci pozreli na EKG ich sŕdc. Ako sa dalo očakávať, doxorubicín znížil srdcovú funkciu a spôsobil zhrubnutie tkaniva, čo by časom viedlo k zlyhaniu srdca.

Vedci navyše spozorovali, že cvičiace myši mali po chemoterapii menšie nádory. Joseph Libonati, docent na University of Pennsylvania, pre Dailymail povedal: „Bezprostredným problémom je samozrejme rakovina, ktorej sa treba zbaviť. Následne si však treba poradiť s dlhodobo zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Cvičenie neurobilo nič so srdcom – nepomohlo ani neuškodilo. Ale s nádorom spravilo niečo úžasné.“

Zvyšuje prietok krvi do nádoru, a teda je liečba efektívnejšia. Ak cvičenie pomáha týmto spôsobom, lekári budú môcť naordinovať menšiu dávku liekov, a teda sa pacienti nemusia báť tak výrazných vedľajších účinkov. Naplánované sú aj ďalšie štúdie, ktoré majú pomôcť pochopiť, ako cvičenie zvyšuje účinok doxorubicínu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre